STUDIU. Părinţii români sunt de modă veche

Data publicării:
COPII ALOCATII GETTY IMAGES

Majoritatea părinţilor spun că înţeleg nevoia de comunicare şi de interacţiune a copiilor. Cu toate astea, 68 la sută din ei consideră că este mai important să aibă un copil care să nu le iasă din cuvânt, decât unul care să se poată descurca singur. În plus, un sfert din părinţi se ceartă în prezenţa copiilor. O altă problemă este că o treime din adulţi sunt adepţii pedepselor. Inclusiv cele fizice.

63 la sută dintre părinţi sunt convinşi şi că ei au mereu dreptate.

Văzând în casă ceea ce se întâmplă, e sigur că va copia şi el. Şi atunci dacă noi vom fi buni părinţi şi vom merge şi vom explica de fiecare dată ce ne dorim de la ei, de ce nu este bine să facă într-un anumit fel, dar întotdeauna să venim cu o explicaţie”, spune Ioana Tănase, psiholog.

În aceste condiţii, studiul UNICEF avertizează că educaţia parentală nu este un moft, ci o necesitate. Părinţii trebuie să înţeleagă cum să se poarte cu copiii lor încă din primii ani de viaţă.

„Să fii părinte nu este uşor. Pare un lucru natural, dar este ceva ce trebuie să învăţăm. Ne-ar plăcea să lucrăm mai mult cu autorităţile, organizaţiile neguvernamentale şi să dezvoltăm un sistem de educaţie parentală universal, valabil pentru oricine”, spune Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF în România.

Deocamdată, autorităţile din România abia se gândesc la aşa ceva.

Noi, Ministerul Educaţiei, împreună cu Ministerul Sănătăţii, dar şi cu Ministerul Muncii, am reuşit să ne punem la aceeaşi masă şi să gândim că este necesar să sprijinim toate categoriile de profesionişti care se află în jurul copilului și, evident, părinţii”, spune Viorica Preda, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei.

Cei mai afectaţi de lipsa de atenţie şi răbdare a părinţilor sunt copiii familiilor sărace. De multe ori nici nu ajung la grădiniţă şi ratează astfel şansa educaţiei elementare care să îi ajute apoi la şcoală şi în societate. Studiul UNICEF a fost făcut pe un eşantion format din 1.420 de părinţi şi persoane care se ocupă de îngrijirea copiilor, care aveau la momentul culegerii datelor cel puţin un copil cu vârste între 0 şi şase ani.

Regulile părinţilor români

25% - se ceartă în faţa copilului

68% - vor copil ascultător, nu independent

63% - cred că doar ei au dreptate

30% - aplică pedepse copilului

Sursă: UNICEF 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri