Studiu. Peste 35% dintre români vor să se mute definitiv în altă ţară

Data publicării:
imigranti romani afp-2

 

Românii ocupă locul al doilea într-un clasament alcătuit din 7 ţări din regiune, în ceea ce priveşte dorinţa de a se muta într-o altă ţară în viitorul apropiat, după sârbi, la acelaşi nivel cu bulgarii, dar înaintea croaţilor, turcilor, slovacilor şi cehilor. Intenţia de emigrare medie în regiune este de 29,9%.

Studiul a identificat înclinaţii diferite către emigrare, în funcţie de profilul respondenţilor. Astfel, dorinţa de a se stabili într-o altă ţară este semnificativ mai frecventă în rândul bărbaţiilor (40,9%) decât al femeilor (30,6%), în timp ce persoanele cu vârsta între 25 şi 34 de ani manifestă această intenţie în cea mai mare măsura (47,9% faţă de 35,6% cât este media).

De asemenea, în rândul persoanelor care locuiesc în zona Moldovei, a celor cu un nivel de educaţie scăzut (cel mult 10 clase), a celor cu un venit personal mai mic (până în 1.000 lei) sau a muncitorilor, intenția de emigrare are o pondere mai mare decât media românilor intervievaţi.

Germania este ţara în care şi-ar dori să trăiască cei mai mulţi români care au intenţia să emigreze (40,4%), urmată de Marea Britanie (37,1%), SUA (28,7%), Italia (19,7%) şi Franţa (18,5%). Primele trei sunt ţările preferate şi de locuitori celorlalte state incluse în studiu. Alte destinaţii preferate sunt Elveţia, Australia sau Canada.

Bărbaţii românii care menţionează Germania ca loc preferat pentru a locui sunt de două ori mai numeroşi decât româncele, care ar prefera Franţa sau Canada.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.306 de respondenţi din şapte ţări: România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia şi Slovacia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri