Sari la conținut

STUDIU. Peste un sfert dintre companiile din România vor face angajări în trimestrul al doilea

Foto: Mediafax

Potrivit studiului citat, rezultă o previziune netă de angajare de +11%, cea mai puternică din trimestrul patru din 2012 până în prezent

Angajatorii din industria prelucrătoare se dovedesc din nou cei mai optimişti, previziunea netă de angajare din sector, de +28%, este cea mai robustă din ultimele 10 trimestre, şi a crescut cu 12 puncte procentuale faţă de cea exprimată în primul trimestru al acestui an.

Cea mai amplă îmbunătăţire faţă de trimestrul anterior, de 15%, este raportată însă în sectorul transport, depozitare şi comunicaţii, unde previziunea de +17% este cea mai optimistă din trimestrul unu din 2009 până în prezent.

Perspectivele de angajare sunt mai optimiste şi în sectorul construcţii, angajatorii raportând o previziune netă de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternică decât cea din primele trei luni ale anului, respectiv din trimestrul al doilea din 2014.

De altfel, oportunităţile pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se vor multiplica, în mai mică sau mai mare măsură, în toate sectoarele de activitate, cu excepţia celui de energie electrică, gaze, apă, unde angajatorii raportează singura previziune negativă din acest trimestru, de -8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul unu şi cu 12 puncte procentuale sub trimestrul unu al anului trecut, menţionează raportul.

Din punct de vedere regional, perspectivele de angajare sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale ţări, fiind fie mai puternice, fie stabile raportat la trimestrul trecut. Cea mai mare îmbunătăţire, de 18 puncte procentuale, este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Vest. Previziunea netă de angajare din această regiune, de +14%, este cea mai puternică enunţată de angajatori în ultimii trei ani.

Angajatorii din regiunea Sud raportează la rândul lor o îmbunătăţire considerabilă faţă de trimestrul anterior, 30% dintre ei anunţând planuri de a-şi creşte numărul de angajaţi în intervalul aprilie – iunie 2015. Previziunea netă de angajare din regiune, de +22%, s-a îmbunătăţit cu 12 puncte procentuale faţă de trimestrul unu şi cu 15 puncte procentuale faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, fiind cea mai solidă de pe întreg teritoriul ţării.

Angajatorii din organizaţii de dimensiuni micro, cu mai puţin de 10 angajaţi, sunt mai optimişti decât în orice alt moment din ultimii 6 ani (din trimestrul unu 2009), raportând o previziune netă de angajare de +11%, îmbunătăţită atât faţă de primul trimestru, cât şi faţă de trimestrul doi din 2014, cu 15, respectiv 11 puncte procentuale.

Şi angajatorii din organizaţii mici (10-49 angajaţi) şi medii (40-249 angajaţi) se arată încrezători, exprimând previziuni de +8%, respectiv +13%. Activitatea de angajare va continuă şi în organizaţiile mari, cu peste 250 de angajaţi, dar previziunea rămâne stabilă comparativ cu trimestrul anterior şi scade cu patru puncte procentuale faţă de trimestrul al doilea din 2014.

Studiul s-a derulat în intervalul 14 - 27 ianuarie 2015 pe un eşantion reprezentativ de 626 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.