STUDIU. Posturile de inginer și muncitor calificat se ocupă cel mai greu în România

Data publicării:
tineri tanara job 5311724-Mediafax Foto-Silviu Matei

Mai mult de jumătate dintre angajatorii din ţară (54%) se plâng că românii nu sunt destul de bine pregătiţi. Proporţia este în creştere faţă de anul trecut, când era de 45%. Potrivit studiului, cel mai greu de ocupat au fost posturile de ingineri şi muncitori calificaţi.

Situaţia din România depăşeşte cu mult media globală. Specialiştii explică acest lucru prin faptul că la noi natalitatea scade şi populaţia îmbătrâneşte, iar asta reduce numărul persoanelor calificate aflate într-un interval de vârstă optim pentru muncă.

Studiul arată că cele mai mari probleme în a găsi personal calificat atunci când angajează le au japonezii. 85 la sută dintre angajatori reuşesc cu greu să găsească personal calificat. Întâmpină dificultăţi şi cei din Brazilia, India, Turcia şi Hong Kong.

La polul opus, companiile din Irlanda, Spania şi Africa de Sud reuşesc să ocupe rapid posturile disponibile cu persoane competente. La fel şi olandezii şi cehii. Doar 9 la sută dintre angajatorii din aceste ţări se confruntă cu deficit de persoane calificate.

Criză de specialişti

România: 54%

media globală: 35%

Cea mai mare criză de specilialişti

Japonia (85%)

Brazilia (68%)

India (61%)

Turcia (58%)

Hong Kong (58%)

Cea mai scăzută criză de specialişti

Irlanda (3%)

Spania (3%)

Africa de Sud (6%)

Olanda (9%)

Cehia (9%)

(sursă: ManpowerGroup România)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri