Sunt clujenii cei mai bogați dintre români?

Data publicării:
cluj

După un plus de 0,5% în luna iunie, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) s-a majorat cu 6,7% în prima jumătate a acestui an, ajungând la 1.120 de euro pe metru pătrat util (față de 1.050 de euro pe metru pătrat util la finele lui decembrie 2016). O creștere de două cifre – cea mai mare dintre cele șase centre regionale monitorizate – a avut loc în Cluj-Napoca, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

În ciuda unei tendințe inițiale de temperare, pretențiile vânzătorilor din acest oraș au consemnat un salt important spre jumătatea anului, în special pe segmentul nou.

La polul opus, cea mai redusă marjă de creștere a fost înregistrată în acest răstimp în București.

Motivele pentru care asistăm la marea creștere economică și imobiliară din Cluj, care a întrecut capitala sunt diverse. Monitorul de Cluj a stat de vorbă cu Tudor Marc, agent imobiliar, care a explicat contextul în care a avut loc creșterea imobiliară și mai ales a oferit previziuni pentru viitorul apropiat.

Factorii care explică majorarea prețurilor la locuințe sunt multipli și gravitează în jurul forței de muncă masive din oraș, care devine clientă pieței imobiliare. În acest sens, Tudor Marc declară: „Dezvoltarea economică a orașului atrage o forță nouă de muncă, fie că ne referim la închieriere sau la achiziție. Salariile foarte mari în domeniile dezvoltate din Cluj și aici mă refer la IT, inginerie, contabilitate fac ca oamenii să își permită o chirie frumoasă într-un apartament bun, respectiv să-și achiziționeze un apartament.”

Tudor Marc consideră că salariile încă se mențin mari în București. Ceea ce întoarce busola la 180 de grade este atmosfera mult mai liniștită din capitala Ardealului. „Prețurile imobiliare din Cluj sunt mai mari decât cele din București, în primul rând pentru faptul că orașul este mai fain, oamenii sunt mai primitori. Acest aspect influențează mult deciziile tinerilor cumpărători. Sunt studenți care vin din București la Cluj la Universitate și se stabilesc aici”, a spus acesta. Totuși Clujul, în comparație cu București, este foarte mic ca și limită administrativă. Tudor Marc este de părere că „orașul nu mai are unde să se extindă prea mult ca suprafață.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri