Sursa de poluare a apei de la Breaza, încă neidentificată. ISU va duce apă potabilă populației

Data publicării:
robinet apa getty 1
Foto: GettyImages

 

FOTO: Getty Images

Potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, presei, de Prefectura Prahova, CJSU a dispus, la o săptămână de la depistarea bacteriilor în apa livrată la Breaza din sursa Nistorești, constituirea unei comisii mixte formată din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ai Apelor Române, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Direcției de Sănătate Publică Prahova care să efectueze verificări pentru a identifica sursa de poluare.

În cadrul aceleiași ședințe a CJSU s-a stabilit că ISU Prahova va transporta, în perioada 12-14 februarie, cu două cisterne a câte 5.000 de litri, apă potabilă pentru populația de la Breaza.

Conform comunicatului citat, operatorul Hidro Prahova asigură apa potabilă pentru unitățile medicale și pentru cele de învățământ.

„SC Hidro Prahova SA și Primăria Breaza vor continua monitorizarea calității apei în localitate, până când aceasta va intra în parametrii de potabilitate”, se mai arată în document.

Surse din cadrul autorităților locale au declarat, pentru Agerpes, că ISU nu a transportat apă potabilă populației până la acest moment, pentru că nu a primit nicio solicitare din partea autorităților, astfel că, în ultimele zile, populația fie a consumat apă de la robinete, pe care a fiert-o, fie și-a cumpărat apă îmbuteliată.

Directorul DSP Prahova, Anca Dobrescu, a declarat, miercuri, că în urmă cu cinci zile a fost depistată la analize bacteria Clostridium perfringens, astfel că apa care ajunge din sursa Nistorești la o parte dintre locuitorii orașului Breaza nu este potabilă.

„Până la recontrol, apa rămâne nepotabilă, Hidro Prahova (operatorul de apă—n.r.) duce cisterne pentru consumul de apă, iar cea care curge pe rețea se folosește numai în scop menajer”, a declarat Dobrescu.

Directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, a precizat că, după depistarea bacteriei, au fost luate măsuri pentru dezinfecție, iar în paralel se fac demersuri pentru furnizarea de apă potabilă din sursa de la Paltinu.

„Sanepid a depistat o bacterie acum cinci zile, ne-a pus să facem dezinfecție, am spălat bazinele, conducta, am schimbat filtrele, facem din nou probe să vedem dacă am scăpat de acea bacterie, dar Hidro Prahova, paralel, face spălarea conductelor noi pe programul Managementul apă-canal și cred că la noapte, mâine dimineață va fi apă potabilă din sursa Paltinu în orașul Breaza”, a spus Semcu la acel moment.

În acest oraș au fost lipite afișe ale Hidro Prahova prin care locuitorii sunt avertizați că „din data de 8.02.2016 apa livrată în orașul Breaza are parametrii de potabilitate neconformi”. De asemenea, pe afișe scrie că, dacă totuși apa din rețea va fi folosită pentru consum, atunci ea trebuie „obligatoriu” fiartă în prealabil timp de minim zece minute.

Prefectul Rodica Paraschiv a precizat că peste 9.300 de persoane din cei aproape 17.000 de locuitori ai orașului Breaza sunt afectați de această situație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri