Surse - Avertismentul Comisiei Europene: Modificați legea pensiilor speciale

Data actualizării: Data publicării:
bancnote de 50, 100 si 200 de lei tinute rasfirate intre degetele unei doamne
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Avertisment fără precedent al Comisiei Europene: reforma pensiilor speciale nu se negociază, ci se face ca la carte sau ca în PNRR. Surse din Coaliție susțin că oficialii europeni nu sunt de acord cu forma actuală a legii pensiilor speciale. Cea mai mare problemă este că reducerile cheltuielilor cu beneficiarii de pensii speciale rămân nesemnificative.

Elena Crângașu, jurnalist Digi24: Legea pensiilor speciale a trecut de prima cameră parlamentară, de Senat, săptămâna trecută și au fost făcute câteva modificări, însă nu substanțiale sau în termenii pe care i-a stabilit România în PNRR. Printre aceste prevederi adoptate de Senat pensiile speciale diferite nu ar mai trebui să fie cumulate iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%. Specialiștii spuneau atunci că nu sunt suficiente măsurile, având în vedere că obiectivul principal este reducerea cheltuielilor dar și eliminarea inechităților din sistem.

Printre măsurile propuse de Banca Mondială în acest sens se află și rata de înlocuire, adică procentul de pensie din salariu, care să fie de 45%, lucru ce nu a fost adoptat la Senat. 

Ulterior, ministrul Muncii, Marius Budăi s-a întâlnit cu reprezentanții Comisiei Europene. Săptămâna trecută, întrebat de această formă care nu respectă recomandările CE, el spunea că în cazul în care Comisia nu este de acord, atunci se va reveni. Liderii politici, printre care Marcel Ciolacu, dădeau de înțeles că ar trebui renegociate condițiile, pentru că dacă transpunem ad literam ce este scris în PNRR, atunci riscăm să depopulăm anumite instituții.

Din sursele Digi24, înțelegem că Comisia Europeană nu lasă loc de negocieri. Comisia a spus că trebuie specificat impactul bugetar, pe care Coaliția nu l-a specificat, acesta fiind și obiectivul principal – reducerea cheltuielilor.

Comisia a comunicat că Guvernul trebuie să respecte toate observațiile făcute de specialiștii Băncii Mondiale. Executivul de la Bruxelles a cerut din nou ca miniștrii responsabili să fie implicați și să își introducă amendamentele BM și CE în lege. Potrivit surselor, Comisia nu va considera acest jalon îndeplinit fără ca impactul bugetar să fie semnificativ redus. 

CE a cerut comitetului interministerial să oprească temporar proiectul din procesul legislativ pentru a transpune amendamentele instituției europene și cele ale Băncii Mondiale. 

Sursele Digi24 susțin că vor avea loc discuții în Coaliție în următoarea perioadă, dar și că liderii Coaliției ar fi de acord să respecte întocmai ce spune Comisia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri