Sute de foşti cântăreţi la corurile întreprinderilor sau dansatori la căminul cultural din Olt primesc pensie de artiști

Data publicării:
artist oltean

„Cântarea României sau anumite zile din astea cum era invitat în anumite treburi şi gata era invitat corul comunei Slătioara, cutare, cutare” - astfel de evenimente are în palmares Costel Ciocârlan, artist cu diplomă. De meserie croitor, se laudă cu turnee prin căminele culturale din Olt, împreună cu corul comunei Slătioara. I s-a părut normal ca o asemenea carieră artistică să îi fie răsplătită de stat cu indemnizaţie specială.

Din pensia mea, am 8 milioane, primesc 4”, spune Costel Ciocârlan, beneficiar al indemnizaţiei.

Mai exact, omul primeşte în fiecare lună 1.200 de lei. Spune că a urmat exemplul celor mulţi, care dădeau o declaraţie pe propria răspundere că au avut activitate culturală şi primeau de la Direcţia de Cultură documente care atestau această calitate. Adevăraţii artişti sunt revoltaţi.

Constantin Lazăr, fost instructor cultural, se abține să spună dacă toți cei care s-au înscris pentru astfel de indemnizații le și merită.

„Cred că aici este treaba instituţiilor autorizate de stat să se ocupe de acest caz, pentru ca într-adevar acolo este o fraudă”, declară Costinel Alexandrescu, directorul Ansamblului Doina Oltului.

Până să facă verificări, statul plăteşte în fiecare an doar în Olt sume uriaşe pentru cei transformaţi de comunişti în artişti de cămin cultural. Acolo sunt 600 de artişti pensionaţi. În ultimii zece ani, doar cinci profesionişti au ieşit la pensie.

În luna decembrie 2013, la Casa Județeană de Pensii Olt s-a plătit suma de 334.876 de lei”, afirmă Constanţa Gheorghe, purtător de cuvânt CJP Olt.

Regulile după care se acordă indemnizaţiile pentru artiştii pensionari au fost schimbate acum. Dar cei care au apucat să depună dosarele şi să le fie aprobate primesc pensie toată viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri