Sari la conținut

Sute de persoane sunt izolate de o săptămână

Sute de persoane sunt izolate de o săptămână într-o comună aflată la 23 de kilometri de Năvodari. Autorităţiile nu reuşesc să deblocheze drumul care leagă cătunul de lume, iar oamenii vor rămâne în curând, fără mâncare.

Zidul de zăpadă are pe anumite porţiuni peste doi metri înălţime. A fost imposibil pentru drumari să croiască potecă până în satul Vadu, mai ales că viscolul le-a zădărnicit toată munca. Vântul a suflat în rafale cu 80 de kilometri pe oră.

La 2 kilometri distanţă de Vadu drumul este blocat din cauza unei maşini care a fost abandonată aici. De asemenea, vizibilitatea este foarte scăzută din cauza vântului puternic.

În sat sunt 700 de oameni care de aproape o saptamână supravieţuiesc cum pot. Mulţi nu mai au ce mânca.

Sunt oameni care nu au nici pâine. Oricum, nu a ajuns nici pâine...” spune Maria Robaciu, localnic din Vadu.

E prăpăd! S-a pus de la 11 un viscol de nu vezi nimic în faţa ochilor. Apă avem, făină ne-am mai luat de astă toamnă,” adaugă Marian Robaciu, localnic din Vadu.

„Sperăm să nu fie nevoie de vreo intervenţie medicală sau ceva de genul, de vreo ambulanţă...” spune Vasile Gurgui, localnic din Vadu.

Au fost avertizaţi în sensul ăsta. Le-am trimis mesaje anterior. Marea lor problema este lipsa libertăţii de mişcare. Îl deschidem, dar nu ştim cât mai poate fi menţinut deschis,” explică Marian Gălbinaşu, primarul comunei Corbu.

Cu greu au ajuns utilajele şi în satul Mioriţa, unde s-a depus un strat gros de zăpadă. Casa familiei Moise e şi acum înconjurată de nămeţi. Părinţii şi şase copii trăiesc într-o singură cameră. Alimentele sunt pe terminate, dar au primit un ajutor nesperat. Voluntarii de la Crucea Roşie le-au adus mâncare pentru cel puţin încă o lună.

Voluntarii au ajuns şi în casa unor bătrâni bolnavi de care are grijă din când în când o vecină.

Avem o femeie. A venit ne-a dat câte o felie de pâine cu icre şi a plecat. Ce să facem? Aşteptăm să vină moartea să ne ia,” se plânge Ion Ilie, localnic.

Voluntarii s-au mobilizat şi au adus pachete în peste o sută de case.

Pe aceeași temă