T. Băsescu: Este o modă ca, pe timp de criză, calul de bătaie al unor politicieni să devină migranții

Data publicării:
traian 20basescu 20cotroceni 20presidency 20ro 2026 20feb-51917

Traian Băsescu a declarat că este de părere că este important ca liderii politici să combată ușurința prin care, uneori, se transferă responsabilitatea problemelor economice şi sociale ale popoarelor asupra comunităţilor de migranţi. „Cel puțin în Europa, este o modă ca atunci când există o criză, fie ea economică sau de altă natură, calul de bătaie al unor politicieni să devină migranții, ca singuri responsabili de neajunsurile localnicilor”, a declarat președintele României, în alocuțiunea de la Forumul Global al Alianței Civilizațiilor, de la Viena.

„Migrația vulnerabilizează atât cetățenii țărilor-gazdă cât și persoanele aflate în tranzit. Din această perspectivă, sunt necesare politici eficiente şi coerente în domeniul migraţiei, având în vedere mizele şi oportunităţile pe care le oferă”, a afirmat șeful statului, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale.

„Nu putem vorbi despre implicaţiile negative ale migraţiei ca un laitmotiv al perioadei de criză. Trebuie să punem în evidență şi contribuţia benefică a migranţilor la dezvoltarea societăţilor în care aceștia aleg să se stabilească. Am susţinut întotdeauna ideea că migraţia trebuie privită ca o sursă de dezvoltare. Cred că acum, în contextul crizei globale, deşi poate să pară paradoxal, migraţia trebuie considerată din perspectiva contribuției sale la programul global de dezvoltare”, a spus Traian Băsescu.

Risc de politizare excesivă

În plus, președintele consideră că există riscul de a politiza în exces migraţia, şi de a o transforma dintr-o potenţială resursă de dezvoltare într-o ameninţare la adresa prosperităţii economice şi a identităţilor naţionale.

„Suntem conştienţi de faptul că cei care părăsesc România, spre exemplu, o fac, ca de altfel și migranții din alte țări, pentru a găsi condiţii de viaţă mai bune. Migraţia este prezentată din ce în ce mai mult ca o ameninţare pentru stabilitatea pieţelor muncii, pentru identităţile naţionale şi culturale. Un fenomen care pune în pericol bunăstatea ţărilor occidentale. O astfel de abordare ne arată că egoismul, de multe ori, este de natură să lovească în fundamentul unor principii care deveniseră în perioada de prosperitate elemente de afirmație continuă a tuturor politicienilor”, a spubliniat șeful statului.

Traian Băsescu a subliniat că România, ca stat membru UE, doreșteun sistem de migraţie suplu şi inteligent, care să contribuie la creşterea competitivităţii economice atât în plan naţional, cât şi la nivelul Uniunii Europene.

În final, șeful statului a subliniat că migranții sunt de prea multe ori utilizați pe piața neagră a forței de muncă, astfel că statele membre ar trebui să-și propună politici ferme de diminuare a acestui fenomen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri