Țara în care 2 lei te pot lăsa fără medicamente compensate

Data publicării:
handicap doi lei

În urmă cu patru ani, Ilie Constantin a deschis un cont la bancă pentru a-i putea trimite fiului său, student în Bucureşti, bani din pensia sa de 350 de lei. La sfârşitul lui 2011, ANAF a găsit în contul bărbatului 2 lei, sumă pe care a considerat-o nejustificată şi a informat Casa de Asigurări de Sănătate.

CAS a decis atunci că bărbatul - pensionat cu grad întâi de handicap - nu merită să mai ia medicamente compensate cu 90% şi trebuie să returneze 530 de lei. Când a văzut notificarea de la Casa de Sănătate, soţia a încremenit.

„El, stând acasă și imobilizat, pentru că atunci nici nu se putea ridica, nu vedeam cum să fi avut niște venituri suplimentare și am considerat că sunt niște scăpări, dacă nu pot să le numesc erori”, spune Maria Ilie, soția bărbatului.

După trei ani în care au primit acasă notificări de la Casa de Asigurări de Sănătate, cei doi soţi s-au dus la tribunal. După un an de procese, judecătorii le-au dat dreptate.

„Pui într-o pușculiță doi lei și la sfârșitul anului asta e tot ce îți rămâne, doi lei, și vine ANAF și zice: domnule, pentru că CAS-ul mi-a spus că tu ai avut doi lei. Conform protocolului dintre noi, eu consider că este un venit. Este o chestiune care depășește orice logică, și contabilă, și juridică, și demonstrează un abuz cras”, spune avocatul Cristian Săvulescu.

Între Casa de Asigurări de Sănătate şi ANAF există o înţelegere. CAS trebuie să trimită listele cu persoanele care beneficiază de compensări de 90%, adică au un venit declarat de mai puţin de 700 de lei, iar finanţele verifică toate veniturile.

Pentru ANAF, un leu sau 100 de milioane, bani găsiți într-un cont și nedeclaraţi înseamnă acelaşi lucru: venituri nedeclarate și notificare către CAS.

„În situația în care ANAF găsește venituri, pentru persoanele acestea se întocmesc adrese de recuperare a sumelor”, spune Cristina Mândreci, purtător de cuvânt al CAS Dolj.

Casa de Asigurări de Sănătate Dolj nu are o evidenţă a situaţiilor de acest gen şi nu poate acţiona chiar dacă veniturile declarate în plus de ANAF sunt foarte mici.

Instanţa e singura cale pentru cei cărora doi lei le schimbă dramatic viaţa.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri