Tăriceanu trimite bugetarii nemulțumiți să lucreze la privat și îi critică pe artiști

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu

Scutirea de impozit pentru angajaţii din industria IT este pusă sub semnul întrebării de unul dintre liderii alianţei de la guvernare. Călin Popescu-Tăriceanu crede că şi alte categorii sunt importante pentru economia României şi ar merita acelaşi privilegiu, dar cum statul nu poate oferi mai multe reduceri, ar fi bine să renunţe la cele existente. 

Eu nu sunt foarte confortabil cu această soluţie de scutire de impozite pentru domeniul IT. A fost la un moment dat poate o justificare şi avem şi acum o justificare, care cred că e valabilă. Vrem să ţinem specialiştii în IT în România. Nu vrem ca această forţă de muncă foarte valoroasă să emigreze, dar în acelaşi timp, eu vă spun ca liberal că eu cred în neutralitatea stimulentelor economice şi ca atare ceea ce se întâmplă este o distorsiune în piaţă. Să ştiţi că IT-ştii sunt oameni extrem de valoroşi, dar nu sunt singurii. Sunt şi în alte domenii oameni extrem de valoroşi, dar care nu beneficiază de aceleaşi avantaje. Lucrul ăsta nu înseamnă că nu preţuiesc acest domeniu, dar mi se pare că e incorect şi faţă de alte domenii”, a spus Tăriceanu într-o conferinţă de presă.

Călin Popescu Tăriceanu a avut cuvinte aspre şi pentru artişti şi pentru funcţionarii publici. Pe primii i-a certat pentru că s-au revoltat împotriva Declaraţiei 600, iar pe bugetari fiindcă acuză statul că, în urma revoluţiei fiscale, s-a ales praful de măririle de salarii promise: „Dacă funcţionarii publici vor să câştige mai mult decât sunt plătiţi în sistemul public, atunci să se ducă în sistemul privat. După cum cei care sunt liber profesionişti şi le e greu să completeze un formular de declaraţie de venituri pentru a se stabili impozitul li se pare prea complicat, să treacă funcţionari publici, da? Ca să fie clar!”, a punctat liderul ALDE.

„Guvernul trebuie să găsească o soluţie deplin legală şi constituţională, pentru a nu lăsa să se producă în domeniile la care v-aţi referit, IT sau pesoane cu dizabilităţi, corecţii negative. Trebuie să găsească o soluţie şi Ministerul Justiţiei poate da aceste avize. Vor discuta împreună, cu siguranţă, să găsească o soluţie. A fost o soluţie urgentă, că de-aia e Ordonanţă de urgenţă, să remedieze această situaţie”, mai spune Tăriceanu.

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi  o OUG de corectare a Codului fiscal, astfel că în cazul contractelor part-time angajatul va plăti impozit raportat la venit, iar restul va fi suportat de angajator. În privinţa angajaţilor scutiţi de impozit până acum, precum cei din IT şi din cercetare, aceştia vor beneficia în continuare de scutiri, cu condiţia ca angajatorul să nu-şi fi diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri