Tarifele polițelor RCA cresc cu 15%

Data publicării:
bucuresti capitala trafic circulatie auto 5793590-Mediafax Foto-Octav Ganea

Tarifele pentru poliţele de răspundere civilă auto vor creşte şi anul viitor cu 15%, după ce în acest an au fost majorate cu un procent similar. Deşi asigurările facultative par să fie menţinute la acelaşi nivel, specialiştii intenţionează să facă nişte ajustări precum mărirea valorii franşizei, respectiv a sumei acoperite de posesorii auto, în cazul unui incident.

Șoferii români au plătit 1,75 de miliarde de lei numai pentru polițele obligatorii de Răspundere Civilă Auto. Suma este cu 16% mai mare decât anul trecut, iar explicația e simplă.

„Având în vedere că numărul contractelor nu a avut o creștere semnificativă, ci doar o majorare de 2%, este evident că această creștere a primelor brute subscrise este datorată majorării tarifelor practicate de societățile de asigurare”, explică Mona Cucu, director Direcția de Asigurări Obligatorii ASF

Nici pentru anul viitor nu se anunță vești mai bune legate de polițele RCA.

„Există posibilitatea să se majoreze. Probabil că tot în jur de 15-16%”, spune Răzvan Popescu, director departament subscriere asigurări Generali Asigurări

„Cred că anul viitor vom avea un maxim 10-15% o creștere a primei medii pentru RCA”, a adăugat Bogdan Andriescu, președinte UNSICAR.

La polițele CASCO, societățile de asigurări promit că nu vor fi scumpiri.

„Trăim într-un mediu concurențial foarte puternic și societățile de asigurări nu vor să-și piardă clienții”, spune Bogdan Andriescu.

Pe de altă parte, nu sunt excluse creșteri de prețuri la alte componente ale asigurării facultative.

„Sunt mai multe soluții pentru a menține prețurile la un nivel acceptabil pentru clienți, inclusiv se poate opta pentru o majorare a franșizelor”, a detaliat Răzvan Popescu, director departament subscriere asigurări Generali Asigurări.

Potrivit datelor companiilor de asigurări, polițele CASCO acoperă 20% din numărul total de mașini, iar cele RCA cuprind 85% din parcul auto. Valoarea totală a asigurărilor RCA și CASCO, plătite la finalul primelor nouă luni din acest an, a depășit trei miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri