Taxă pe dangătul clopotului de înmormântare

Data publicării:
clopot

Peste 100 de taxe vor fi eliminate de la 1 februarie, însă altele, care mai de care mai fanteziste, rămân. La Satu Mare, de exemplu, se plăteşte taxa pe clopot. Rudele care vor o înmormântare cu bătăi de clopot pentru răposat trebuie să dea 21 de lei.

Fiecare bătaie de clopot înseamna câţiva lei în plus la bugetul Consiliului Local Satu Mare. O taxă adoptată acum patru ani a fost prelungită de consilierii locali săptămâna aceasta. Fiecare înmormântare la care bate şi clopotul din cimitir se taxează în plus.

21 de lei trebuie să scoată din buzunar familia sau apropiaţii unei persoane care a decedat dacă vor să audă sunetul clopotului în cimitir, în ziua înmormântării”, relatează Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Mulţi localnici consideră această taxă absurdă şi prea mare.

- Cum vi se pare tariful acesta?

- Exagerat.

- E mare suma sau ar trebui să nu fie percepută deloc?

- Să nu se perceapă.

Reprezentanţii primăriei Satu Mare spun că nu au făcut decât să oficializeze un tarif practicat de biserici. Edilii au precizat, totuși, că serviciul nu este obligatoriu, drept urmare nu toată lumea trebuie să plătească taxa.

Asta nu este o noutate, se practică de ani de zile, mai ales în Ardeal, toate bisericile practică aceste tarife”, spune Csaba Maskulik, administratorul public al municipiului Satu Mare.

Banii sunt încasați de Administrația Domeniului Public, care are în subordine singurul cimitir public din oraș. Tot în cimitirul public din Satu Mare se percep taxe pentru montarea pietrei funerare și pentru întreținerea mormintelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri