Sari la conținut

Taxa pe stâlp, mai mică în 2015. TVA redus pentru serviciile hoteliere all-inclusive   

 

Impozitul pe construcţiile speciale sau "taxa pe stâlp" cum este mai cunoscută va fi redusă de la 1,5 la 1 la sută din valoarea de inventar a clădirii. Măsura vine după ce afacerile companiilor din energie, telecomunicaţii şi agricultură au fost sever afectate de acest bir introdus de Guvern anul trecut.

Specialiştii în fiscalitate estimează că autorităţile au încasat peste un miliard şi jumătate din această taxă, în 2014, adică de trei ori mai mult decât estimau iniţial.

Tot începând de astăzi, hotelierii vor avea TVA redus pentru serviciile all-inclusive, de 9%. Impactul în preţuri va fi însă mic, spun hotelierii. Pachetele se vor ieftini cu cel mult 10 procente.

Accizele, în schimb, rămân la fel, deşi ar fi trebuit să scadă. Guvernul va folosi nivelul în lei practicat în 2014 pentru a taxa alcoolul, tutunul, cafeaua şi carburanţii.

Totuşi, preţul acestora ar putea creşte. Ministerul Sănătăţii vrea să mărească taxa pe viciu ca să-i convingă pe români să se lase de alcool şi de fumat. Iar asta deoarece cheltuielile cu bolile fumătorilor sunt în creştere.