Taxe locale, mai mari cu 20%. Economist: Oare toate sumele cheltuite de autorităţi sunt în regulă încât să fie necesare majorări?

Data publicării:
impartial-1

„Nu trebuie să înţelegem această chestiune imperativ, dar trebuie să acorzi autorităţilor locale această posibilitate. Cred că sunt anumite zone în ţară în care anumite persoane fizice, le-aş spune privilegiaţi ai sorţii, au proprietăţi foarte mari pe persoană fizică şi atunci, probabil, autorităţile locale au solicitat această împuternicire de la autoritatea centrală să aplice impozite. Sunt unii mai egali decât alţii, au sute de hectare şi plătesc cât plăteşte omul de la bloc”, a declarat Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului.

Un punct de vedere diferit l-a avut profesorul de economie în cadrul ASE, Cristian Păun: „Proprietatea – că e mică, că e mare – a fost obţinută din venituri deja impozitate, s-a impozitat cu 16% pe venit când se cumpără o proprietate. Că vine statul şi o impozitează în fiecare an pe perioada unei vieţi şi ajung să o plătesc încă de trei ori fără să primesc foarte mult din partea statutului vizavi de această proprietate, e o problemă. Nu cred că ar trebui să privim, doar să împărţim electoral societatea în bogaţi şi săraci - normal că bogaţii sunt mai puţini - şi să facem o numărătoare unul cu omul. Nu cred că acelaşi calcul şi l-ar face guvernul dacă votul ar fi direct proporţional cu cifra de afaceri sau cu impozitele şi taxele. Dacă ar fi un astfel de vot, altfel ar discuta guvernanţii”, a spus profesorul de economie.

„Cea mai mare parte a veniturilor la bugetele locale provin din TVA. Când nu mai ai consum că ai mărit TVA până la cer, când afaceri se închid tot din vina asta, e clar că şi impozitul colectat la nivelul autorităţilor locale e în scădere. (...) Dacă se măresc taxe, oare toate sumele cheltuite de autorităţile locale sunt în regulă încât să fie nevoie de toate aceste taxe?”, a adăugat Cristian Păun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri