Sari la conținut

Taximetriştii independenţi, controlaţi de poliţişti

Noile reguli de taximetrie din Bucureşti creează tensiuni între şoferi şi autorităţi! Taximetriştii care îşi contractează clienţii strict pe baza aplicaţiilor de profil, susţin că sunt hăituiţi de poliţiştii locali. Au fost emise, deja, primele procese verbale pentru folosirea aplicaţiilor Clever şi Star, scoase în fara legii de consilierii municipali. Reprezentanţii poliţiei locale nu au putut fi contactaţi.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Se instituie obligativitatea ca activitatea de taximetrie să se facă exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat.

Validate de consilierii municipali şi anunţate de Primarul General pe 19 decembrie, noile reguli de taximetrie din Capitală le-au creeat probleme taximetriştilor independenţi care utilizează aplicaţii de tip Clever Taxi şi Star Taxi. Iniţial, dispeceratele afiliate COTAR, confederaţia transportatorilor autorizaţi, le-au transmis să nu mai accepte comenzi prin intermediul celor două aplicaţii, pe motiv de ilegalitate.

Apoi, poliţiştii locali au început verificări amănunţite asupra tuturor taximetriştilor care utilizează aplicaţiile.

George Roşoga - taximetrist independent: La două zile au început hărţuirile în stradă, avertismente să nu mai colaborăm cu nicio aplicaţie. Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pe unde ne vede, ne avertizează. Unii dintre colegii noştrii au fost avertizaţi chiar şi cu proces verbal

Ionuţ Fulga, taximetrist independent: Ni s-a pus în vedere că nu mai avem voie să folosim, că suntem pasibili de amendă de la 4500 la 5000 de lei.

Laurenţiu Meteleanu, taximetrist independent: Aceste două aplicaţii ne uşurează şi nouă munca. Ceea ce se doreşte cu acest regulament este o îngrădire a dreptului la muncă. La liberă muncă. Dacă mă sună un prieten sau un client pe telefon, ce facem? Interzicem telefonia mobilă? Poate cineva îmi dă un mesaj pe Whatsapp. Interzicem Whatsapp-ul?

Costin Bozu, taximetrist independent: Ne-au spus să nu cumva să mai folosim Star Taxi şi Clever Taxi.

Administratorii uneia dintre aplicaţiile incriminate contestă avertismentele poliţiştilor locali şi anunţă că dau în judecată municipalitatea.

Dan Cojocaru, administrator aplicaţie taxi: Dacă vor exista măsuri abuzive de acest gen, cu siguranţă vom acţiona în instanţă. Oricum, contestăm hotărârea care s-a luat în urmă cu câteva zile de Consiliul Local. O să o contestăm în instanţă.

Aplicaţiile Clever Taxi, Star Taxi, Taxify şi Uber au, în acest moment, peste o jumătate de milion de utilizatori în Bucureşti şi sunt folosite în interes de serviciu de câteva mii de şoferi.