Sari la conținut

Temperaturile mici înseamnă preţuri mari. Urmează scumpiri, de la brânză până la carne şi legume

Iarna prelungită ne aduce pagubă în buzunar. Fermierii spun că au cheltuieli aproape duble din cauza frigului şi a zăpezii, aşa că se pregătesc să mărească preţurile la carne, brânză şi legume ca să nu iasă în pagubă.

Fermierii vând cu 12 lei kilogramul de brânză de vacă şi nu se feresc să spună că în câteva săptămâni preţul va ajunge la 15 lei. Închise în grajduri de aproape patru luni de zile, vitele dau lapte mai puţin, aşa că brânza se anunţă puţină şi scumpă.

Şi mieii de Paşte se anunţă mai scumpi: până la 20 de lei kilogramul. Pun creşterile pe seama cheltuielilor suplimentare. Pe vremea asta, animalele ar fi trebuit să pască pe câmp. Zăpada le ţine însă în grajduri.

Cultivatorii de legume se gândesc şi ei să mărească preţurile ca să nu iasă în pagubă. Au cheltuieli mai mari din cauza iernii neşteptate.