Timișoara. Medicii renunță la salariile mari din străinătate pentru practica din România

Data publicării:
20032013 20medici-55915

Ştefana Roşu are 28 de ani şi este rezident în anul III în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara. În anul II a plecat pentru un salariu de 1.500 de euro la o clinică din Germania, cu gândul să-şi facă o carieră acolo. Nu a fost însă aşa cum şi-a imaginat.

În primele luni nu am reuşit să fac atâtea câte făceam aici, pentru că eram la început şi trebuia oarecum să le câştig încrederea”, spune tânăra.

Aşa că s-a întors în ţara. Acum castiga 1800 de lei, dar spune că are şansa să-și practice meseria. „Operații, ca de-aia suntem chirurgi”

Pe bani mult mai puţini, în sălile de operaţie din Timişoara, rezidenţii fac echipă cu specialiştii încă din primul an.

Participă şi la stabilirea indicaţiilor de investigaţii, le analizăm împreună şi, evident, intrăm împreună în echipă, în sala de oepraţie, unde medicul rezident are segmentul lui sau partea lui foarte clară pe care trebuie să o execute în sala de operaţie”, explică Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Rezident cu echipă de 14 oameni

Tot în Timişoara, într-un alt spital, Andreea Ardeleanu, un rezident din anul II, coordonează deja 14 oameni din specializarea sa. A cunoscut şi sistemul medical din Macedonia, dar după o lună era înapoi acasă.

Aici pot să învăţ şi pot să-mi împlinesc tot ce mi-aş dori de la cariera mea ca viitor medic”, spune Andreea Ardeleanu.

Peste 500 de studenţi ies în fiecare an de pe băncile Universităţii de Medicină din Timişoara. Acum în spitalele din oraş lucrează peste 1300 de viitori medici. Cei mai mulţi sunt însă angajaţi pe perioadă determinată, pentru că posturile sunt tot mai puţine în fiecare an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri