Tinerii aleg meseria, în detrimentul studiului. Povestea lui Cristian Boanţă

Data publicării:
meserie surubelnita priza

La cei 19 ani ai săi, Cristian Boanţă munceşte din greu în Piaţa Obor. Cară lăzile cu marfă ale producătorilor. A început să lucreze de la 15 ani, obligat să se întreţină. Pentru şcoală, nu i-a mai rămas timp. Şi-ar fi dorit să fie mecanic auto.

Nu am timp. Dacă aş avea timp, m-aş duce, dar nu am timp. Dacă m-ar întreţine cineva aş mai zice. Îmi place maşinile foarte mult. Să le repar. Mă uit în parcare cum se face maşinile şi sunt curios”, a spus Cristian Boantă.

Mai bine de jumătate dintre tinerii din România preferă să înveţe la o şcoli profesionale. Peste 80.000 de absolvenţii de liceu nu au luat bacalaureatul în prima sesiune de anul acesta. Sociologii spun că mulţi dintre ei vor renunţa să mai dea examenul. Cum drumul spre facultate este blocat, mulţi se vor orienta spre şcolile de meserii.

„Va fi o soluţie adoptată de mult mai mulţi tineri pentru că s-a acumulat o cantitatea serioasă de tineri care nu au o meserie şi îşi găsesc mai greu un loc de muncă”, a spus sociologul Ştefania Popp.

„Le oferă o cale mai rapidă de succes social şi îi ajută să aibă acces mai repede la resurse financiare, adică la banii”, a spus Dan Petre.

Nu doar goana după un câştig îi împinge pe tineri să caute să înveţe o meserie.

„Este şi o presiune din partea mediului de afaceri. Sunt peste 17.000 de cereri la Oficul Forţelor de Muncă, periodic, din care se ocupă doar o treime, pentru că celelalte două treimi sunt solicitări de gulere albastre”, a spus Ştefania Popp.

Un studiu sociologic arată că există şi o discrepanţă între ceea ce vor tinerii şi dorinţele părinţilor lor. Mai bine de 65% dintre români îşi sfătuiesc copiii să urmeze profesii ca avocat, doctor sau inginer, în timp ce tinerii vor să devină şoferi, mecanici, vânzători sau cântăreţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri