Tinerii, tot mai atrași să câștige bani online. Angajator: „Ce va fi peste ani, dacă toți fac muncă online? Cine mai muncește fizic?”

Data publicării:
Un tânăr în fața calculatorului
FOTO: Getty Images

În primii ani de muncă, tinerii experimentează diferite forme de muncă ilegale. Cum ar fi, lucrează la negru, primesc bani în plic sau muncesc mai multe ore decât este stipulat în contractul de muncă. Unii din ei sunt tot mai atrași să câștige bani prin platformele online de lucru. Asta în timp ce patronii se plâng că nu mai găsesc angajați care să muncească fizic.

O parte dintre tinerii care lucrează pe piața muncii acceptă să muncească ilegal. Potrivit unui studiu, 2 din 10 tineri cu vârsta cuprinsă în 16 și 34 de ani spun că au lucrat „la negru”, iar 1 din 10 a primit salariu în plic suplimentar față de cel din contractul de muncă. Mai mult, 16% au lucrat mai multe ore decât aveau în contract.

Aida Chivu - specialist resurse umane:  Această înțelegere nu se mai poate respecta atunci când vorbim de fapt despre un dezechilibru între cât muncește el, tânărul respectiv, și cum ajunge să fie remunerat. Apare stresul la job, apare instabilitatea, apare teama că poate nu ai un contract de muncă, dar te îmbolnăvești și nu mai poți ajunge la spital și beneficia de asigurările medicale. 

Odată cu acumularea experienței profesionale, tinerii încep să aibă pretenții financiare și își doresc un contract nedeterminat ce le oferă stabilitate pe termen lung.

-Da, s-a întâmplat și asta. Să rămân mai mult la muncă, să accept să lucrez mai mult pe mai puțini bani. Dar bineînțeles, astea sunt lucruri care se fac la început, după aceea începe să crească pretenția.

Unii, vor mărire salarială chiar după primul an de muncă.

-După câți ani de muncă o să începi să emiți pretenții asupra salariului, să fie mai mare?
-Chiar poate după primul an, al doilea an de muncă.

Același studiu mai arată că tinerii de peste 25 de ani sunt într-o măsură mai mare nemulțumiți de locul de muncă, comparativ cu cei care au sub această vârstă. Semn că, odată cu experiența, apar nemulțumiri într-o mai mare măsură.

Andra Pintican - specialist în resurse umane: Acestea au fost condițiile noastre ca și cultură a muncii, că trebuie să muncim mult din greu și pe bani puțini. Problema este că fiecare generație a mai curățat un pic din această cutumă și încet, încet tinerii ăștia au ajuns în punctul în care ei înțeleg că nu trebuie să murim pe birou. 

Și în timp ce pretențiile tinerilor cresc, angajații se plâng că nu au pe cine să angajeze.

Traian Ispasiu - antreprenor: La noi în zona de producție, mobilă și mobilier tapițat sunt pe cale de dispariție persoanele care au o bază în acest domeniu. Stau și mă întreb ce se va ajunge peste 5-10 ani de zile, dacă toată lumea face câte o activitate în online. Cine mai muncește? Cine mai face lucrurile fizic?

Aproximativ o treime dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 34 de ani au încercat în ultimii ani să câștige bani muncind prin intermediul unei platforme online de lucru.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri