Toată populația Bucureștiului va fi testată pentru coronavirus. Nelu Tătaru: Vor urma și celelalte orașe

Data actualizării: Data publicării:
Un medic pregateste vaccinul pentru a fi administrat pacientilor
Foto: Getty Images

Autoritățile intenționează să testeze pentru coronavirus toată populația Bucureștiului. Informația a fost confirmată pentru Digi24, miercuri seara, de ministrul sănătății, Victor Costache, dar și de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la Antena 3.

Bucureștiul este un proiect-pilot, vor urma și celelalte orașe, scopul este de a verifica amploarea infectării unui oraș, a explicat la Digi24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. „Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte”, a spus Nelu Tătaru. Mai întâi va fi testată populația în vârstă și persoanele cu risc, a precizat secretarul de stat.

„Este un proiect prin care se urmărește testarea tuturor aglomerărilor urbane. În București este cea mai mare aglomerare urbană și rămâne a fi testată, etapizat, toată populația. S-au mai primit 15 real-time PCR-uri, care vor fi montate, vor fi dotate cu specialiștii de rigoare și se vor face aceste testări etapizat pentru toată populația Bucureștiului, aleas ăca primă aglomerare urbană. Vor urma și celelalte orașe, Bucureștiul fiind oarecum un proiect-pilot în acest moment pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraș”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, declarase miercuri la Adevărul Live că doreşte implementarea unui program de testare „inovativ” de tipul celui din Coreea de Sud în care să fie testaţi pentru noul tip de coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti prin metoda door-to-door, potrivit Agerpres. „Astăzi am semnat un protocol împreună cu domnul Streinu-Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ de tipul celui din Coreea de Sud, dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door”, a afirmat demnitarul la Adevărul Live. „Dorinţa noastră şi necesarul pe care l-am identificat în momentul de faţă este undeva la minumum două milioane - maximum cinci milioane teste”, a mai spus Costache.

Cum va fi crescută capacitatea de testare a României

În mod evident, pentru realizarea unui proiect de o asemenea amploare este nevoie de o creștere semnificativă a capacității de testare. În acest moment, există o capacitate de testare în România de 1.500 de teste pe zi, iar premierul Ludovic Orban declara marți că se intenționează să se ajungă în curând la 2.500 de teste pe zi. Nu va fi însă suficient pentru ca testarea întregii populații a Bucureștiului să se petreacă într-un timp rezonabil. Întrebat despre aceasta, Nelu Tătaru a declarat la Digi24: „Capacitatea (de testare - n.r.) se mărește săptămânal, având în vedere că am cerut tuturor spitalelor să-și achiziționeze pe fondurile Ministerului Sănătății acest real-time PCR. Rămâne în această perioadă să fie instruit și personalul, pentru că e nevoie de un personal instruit special pentru aceste testări. Am avut în ultima perioadă și multe donații sau oferte ale oamenilor de afaceri sau comunităților locale, unii chiar au achiziționat real-time PCR și pentru unități mai mici decât spitalele județene, rămâne să avem și personalul necesar pentru aceste real-time PCR-uri”.

„Avem și o serie de aparate de la ANSVSA care vor fi puse în practică. În măsura în care testările se fac pe categorii de populație, pe categorii de contacți și eșalonat, în funcție de acea expunere a fiecăruia, cred că aceste testări etapizate vor avea o perioadă mai scurtă. Vom testa persoanele vârstnice și cu comorbidități, apoi vom trece la restul populației”, a precizat Tătaru.

„În următoarea perioadă, la nivelul grupului de lucru de la Ministerul Sănătății, vom face acea etapizare și grupe de lucru pe categorii de personal medical”, a adăugat secretarul de stat, care a promis detalii în câteva zile.

„Începem cu Bucureștiul și toate aglomerările urbane mari, unde este un risc mare de transmitere, vor fi testate. Noi sperăm ca această capacitate de testare să crească odată cu achiziționarea de mai multe aparate. Am urgentat multe lucruri și la nivel de trecere vamală sau la nivel de achiziții prin ONAC s-au accelerat aceste proceduri”, a explicat Nelu Tătaru de ce este optimist în privința măririi capacității de testare a României.

Cine va avea prioritate

Proiectul începe săptămâna viitoare și mai întâi va fi testat personalul medical. „În general, toate aglomerările urbane vor începe cu testarea tuturor persoanelor care lucrează în sistemul sanitar. După testarea personalului medical, se trece la testarea populației în general, în fiecare cartier în parte. Pacienții spitalelor sunt și ei testați, au o procedură de testare, au un prim test și în funcție de rezultatele lui sunt internați și tratați în continuare sau dacă sunt negativi, ei sunt izolați în izolare voluntară la domiciliu atâta timp cât patologia cronică, care a fost acutizată, le permite externarea”, a detaliat secretarul de stat.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a confirmat, miercuri seara, că în Bucureşti va fi lansat un program de testare pe scară largă în ceea ce priveşte COVID-19 și a spus că vor avea prioritate persoanele de peste 65 de ani şi cele cu diverse patologii.

„Am discutat acest aspect ieri cu domnul profesor Streinu-Cercel şi, împreună cu Ministerul Sănătăţii, atât cu domnul ministru, cât şi cu domnul secretar de stat Horaţiu Moldovan, demarăm un program pentru Capitală pentru testarea pe categorii de risc. Prima, peste 65 de ani; persoanele cu alte patologii şi pe urmă celelalte grupe de risc”, a precizat Gabriela Firea, citată de Agerpres.

Ea a menţionat că în Bucureşti există 483.000 de persoane care au peste 65 de ani. Primarul general a arătat însă că nu se cunoaşte cu exactitate când va fi demarat programul de testare.

Până atunci însă, edilul a scris pe Facebook că Primăria pune la dispoziția acestui proiect cele 13 automobile electrice BMW i3 pe care le are în dotare:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri