Turiști căutați în Munții Făgăraș. Care a fost ultimul mesaj trimis de tânărul dispărut

Data publicării:
munti fagarasi

Salvamontiştii cred că au găsit cadavrele a doi dintre cei trei turişti care au dispărut în Munţii Făgăraş. Problema e că acestea sunt într-o zonă în care salvatorii montani nu pot ajunge, aşadar nu pot spune cu certitudine dacă despre ei e vorba. Turiştii au plecat pe munte de mai bine de o săptămână şi nu s-au mai întors. Alarma s-a dat abia miercurea trecută, când stareţul de la schitul Breaza a observat că maşina turiștilor a rămas în parcare. De trei zile, ei sunt căutaţi cu un elicopter.

„S-au hotărât dumnealor în această perioadă dificilă să facă excursii în Munţii Făgăraşului, mai exact în zona Urlea, probabil şi în zona Viştişoara, cu atît mai rău dacă au ajuns pe fereastra mare în Sâmbăta”, afirmă Marian Rasaliu, prefect de Braşov.

Cei trei, doi bărbaţi de peste 60 de ani şi un tânăr de 18, au plecat pe munte în 30 martie.

Dar zilele s-au scurs, iar turiştii nu mai dădeau niciun semn. Pe 1 aprilie au vorbit ultima dată cu prietenii.

„Băiatul de 18 ani din grup a comunicat cu 2-3 prieteni. Spunea că e foarte rău, că vântul bate foarte tare, că a auzit o avalanşă în urmă”, afirmă Radu Bunea, şef Salvamont Victoria.

Miercuri, starețul de la Schitul Breaza a dat alarma, după ce a remarcat că mașina turiştilor zace nemișcată în parcare de mai multe zile. Autorităţile au luat legătura cu rudele celor trei.

„Familia prea destul de relaxată, au spus că au plecat într-o expediţie pentru 2 săptămâni, să nu ne îngrijorăm”, spune Marian Rasaliu, prefect de Braşov.

„Sunt nişte oameni care umblă foarte mult. Ştiu când pleacă, nu ştiu când vin”, spune Radu Bunea - şef Salvamont Victoria.

Din cauza vremii nefavorabile, căutările au început abia în prima zi de Paşte.

„S-a făcut o celulă de criză. Noi ştim din data de 4, am anunţat autorităţile, prefectul, jandarmeria, ISU”, afirmă Moga Gheorghe, primarul localitatii Lisa.

Două zile la rând, un elicopter MAI a survolat zona de creastă. Fără niciun rezultat, însă.

„Toate refugiile au fost controlate. Ori s-a aterizat cu elicopterul, ori a coborât om la el. S-a verificat. Singurele urme au fost la refugiul Moşuleasa, spre vârful Urlea”, spune Radu Bunea - şef Salvamont Victoria.

În cursul zilei de marţi, echipajul elicopterului a văzut, din zbor, două persoane îngropate în zăpadă în apropierea zonei de creastă. Nu a reuşit să aterizeze nicăieri în apropiere, aşa că momentan nu se ştie dacă acestea fac sau nu parte din grupul celor trei. Misiunea salvatorilor este extrem de periculoasă. La altitudini de peste 1800 de metri pericolul de avalanşă este uriaş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri