Un an de la explozia francului elvețian

Data publicării:
FRANC ELVETIAN 2

Câteva zeci de persoane cu credite în franci elveţieni s-au adunat în faţa BNR pentru a cere o soluţie la problemele lor.

Problemele acestor oameni au început în urmă cu un an. Atunci, leul s-a depreciat brusc în raport cu moneda elveţiană, după ce Banca Naţională a Elveţiei a renunţat la plafonarea cursului. Cotaţia oficială a ajuns de la 3 lei şi 74 de bani la 4 lei şi 32 de bani. Iar opt zile mai târziu, francul a ajuns la un maxim istoric de 4 lei şi 58 de bani.

Recordul s-a tradus în dublarea ratelor pentru 75.000 de români, care au luat împrumuturi în această monedă în perioada de boom economic, când francul valora aproximativ 2 lei. Şocul financiar a dus la proteste în toată țara.

Principala solicitare a protestatarilor a fost conversia creditelor din franci elveţieni în lei la un curs cu cel mult 20 la sută mai mare decât cel de la data semnării contractului. Propunerea a fost respinsă.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Putem să le spunem băncilor: Atenţie, v-aţi asumat riscuri pe care uitaţi că nu le puteţi controla. Între a nu obţine nimic şi a executa garanţii care au valoare mai mică şi a negocia corect cu clienţii dumneavoastră, cred că e de preferat să negociaţi corect cu clienţii dumneavoastră,â.

La început, băncile au fost zgârcite cu clienţii şi au aplicat reduceri temporare de dobândă, cuprinse între 0,5 şi 1,5 la sută. În unele cazuri, cursul a fost îngheţat la nivelul de dinaintea deprecierii explozive a leului.

Ulterior, unele instituţii de credit au venit cu oferte de reducere a valorii creditelor, cu până la 30%, concomitent cu conversia în lei.

În total, aproximativ 30.000 de clienţi au acceptat ofertele băncilor, în vreme ce restul aşteaptă o rezolvare pe cale legislativă. O soluţie care se tot amână.

Asta pentru că Legea conversiei creditelor se află de mai mult de nouă luni Parlament.

Trebuie să mai aştepte şi cei care vor să scape de rate. Intrarea în vigoare a Legii falimentului personal a fost amânată pentru 2017 pentru că era imposibil de aplicat în prezent, iar Legea dării în plată a fost trimisă în Parlament spre reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri