Un an de la moartea lui Ionuţ Anghel. Bilanțul autorităților

Data publicării:
caini captura

„Cât trăiesc nu pot să îmi înlocuiesc amintirile. Eu mi-am văzut copilul la faţa locului, sfâşiat”, spune tatăl lui Ionuț Anghel, Valentin Anghel.

2 septembrie 2013 este o zi pe care părinţii lui Ionuţ Anghel nu o vor uita vreodată. Băiatul de patru ani şi fratele lui de şase ani erau atacaţi de o haită de maidanezi pe un teren privat din Bucureşti, la marginea unui parc. Copilul cel mare reuşea să scape. Mezinul era însă sfâşiat de animale. Copiii făcuseră greşeala să se îndepărteze de bunica lor, cu care ieşiseră la plimbare în parc.

Nici 5 minute. Nu a durat 5 minute, dacă plecam de pe banca nu știa de unde să mă mai ia. Și am stat pe bancă sa aștept. I-am căutat. Am întrebat lumea”, povestea atunci bunica celor doi copii.

Nimic nu mai e la fel de atunci pentru familia Anghel. Cel mai greu îi este fratelui lui Ionuţ, care a asistat la tragica scenă.

„Îşi aduce aminte, are coşmaruri, sare din pat țipând „ajutor”. Cu asta trăim zi de zi”, spune Valentin Anghel.

Dincolo de durerea familiei, moartea copilului a readus în atenţie o problemă veche de două decenii: câinii fără stăpân. Sute de oameni au ieşit în stradă în acele zile şi au cerut să nu mai vadă zecile de mii de maidanezi pe străzile Bucureştiului. Primarul Sorin Oprescu s-a plâns că legea nu îi permite să ucidă căţeii abandonaţi.

La o săptămână de la moartea lui Ionuţ, problema a ajuns în Parlament. Aleşii au dezbătut şi adoptat în timp record legea eutanasierea câinilor fără stăpân. După aproape un an de la tragedie, autorităţile au făcut bilanţul.

„Am închis situaţia cu 34.000 de caini capturaţi, din care 16.000 de câini adoptaţii şi 16.000 de câini eutanasiaţi”, a spus săptămâna trecută Răzvan Băncescu, coordonator al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor.

Moartea lui Ionuţ Anghel ne-a trezit pe noi, cetăţenii care am văzut în el pe oricare dintre copiii noştri. Am înţeles că ţine de noi, de fiecare, este în responsabilitatea noastră să luptăm pentru un oraş mai sigur, mai curat, civilizat, european”, spune Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Toate măsurile s-au luat cu preţul vieţii unui copil nevinovat. Acum terenul pe care Ionuţ a fost sfâşiat de câini 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri