Un grup de ONG-uri româneşti susţine implementarea în regim de urgenţă a ordinului de protecţie

Data publicării:
agresiune 03.12

 

O tânără agresată. FOTO: MEDIAFAX FOTO

ONG-urile afirmă că prea multe femei trăiesc cu frica în sân la ele acasă şi prea puține știu că au de partea lor ordinul de protecție, singurul instrument legal care le dă o șansă. Care, dacă este corect și rapid instituit, așează o barieră între victimă și agresor.

Este vorba despre ordinul de protecție, prea puțin cunoscut și de victime și de agresori în egală măsură. Este nevoie de educație, dar până când se va face educație reală, ar trebui să se vorbească mai mult despre faptul că violența asupra femeii nu este o problemă de familie, ci a întregii comunități. Iar actul de violență nu este o întâmplare, ci o infracțiune care trebuie pedepsită. Cu cât mai mulți agresori află că un ordin de protecție acordat soției sau partenerei înseamnă că li se va interzice să se apropie de aceasta sau de copiii lor, că-și pot pierde casa, că vor fi nevoiți să evite locurile în care merge ea de obicei, cu atât cresc șansele ca numărul victimelor lor să scadă.

Cu cât mai mulți agresori află că riscă închisoarea dacă încalcă acest ordin de protecție, cu atât cresc șansele ca numărul lor să scadă. La fel, femeile victime au nevoie să știe că nu sunt singure, că au dreptul la o viață normală și că un ordin de protecție ar trebui să le garanteze că agresorii lor vor păstra distanța impusă. 50, 100, 200 de metri poate nu înseamnă mare lucru, însă pentru victime este garanția protecției.

Un ordin de protecție nu înseamnă că teama de violență dispare ca prin farmec. Dar măcar fiecare are o șansă: aceea de a deschide un capitol nou. Ordinul de protecție nu poate repara tot ce au stricat lipsa educației, a grijii față de tine și față de ceilalți, lipsa respectului față de lege. Fundaţia spune deschis și că ordinul are nevoie de îmbunătățiri: că drumul de la agresiune până la hotărârea judecătorească ce instituie ordinul trebuie scurtat; că e nevoie de aplicarea lui în regim de urgență; că toate cheltuielile pentru obținerea lui trebuie decontate victimei, altfel multe dintre acestea nu-și pot permite să-l ceară.

Proiectul este implementat de Asociația Transcena în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația femeilor împotriva violenței Artemis, Asociația Front, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO, Institutul Est-European pentru sănătatea reproducerii, Asociația Anais, Asociația Centrul de Dezvoltare Curiculară și Studii de Gen Filia, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundația Sensiblu, Asociația E Romnja și este finanțat de Open Society Foundation.

Campania pentru introducerea ordinului de protecție de urgență amintește tuturor că stă în puterea noastră nu doar în aceste 16 zile dedicate, la nivel mondial, eliminării violenței împotriva femeilor, ci tot timpul, să ne implicăm mai mult în susținerea acestei cauze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri