Un motor de avion va încălzi locuințele orădenilor

Data publicării:
explica un nene

Se lucrează continuu pe şantierul noii centrale termice din Oradea. În mai puţin de cinci luni va fi adusă aici, din Germania, şi turbina care va produce 45 de megawați pe oră. 

„Un motor de avion adaptat aplicaţiilor terestre. În loc să antreneze avionul, antreneză generatorul. Gazele fierbinţi rezultate la ieşirea din turbină sunt recuperate într-un cazan recuperator ce produce energie termică ce asigură necesarul de apă caldă în Oradea”, explică Liviu Nicolae Vereha, şef de şantier.

Uzina va fi deopotrivă şi centrală electrică, şi termică. Va deveni o componentă a sistemului naţional de producere a energiei electrice şi, în acelaşi timp, va rezolva şi problema agentului termic în Oradea.

„Echipamentele noi vor fi cu eficienţă maximizată peste 90-92-95%. (La capitolul poluare) se va încadra în condiţiile impuse în acordul de mediu şi în legislaţia specifică privind emisiile şi cantităţile de poluanţi”, spune Ioan Maghiar, manager de proiect.

Este cel mai important proiect pentru oraş. Oradea are un specific, 140.000 de locuitori depinzând de acest sistem centralizat de termoficare”, afirmă Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Din cauza întârzierilor de peste un an şi jumătate, provocate de contestaţii şi procese, centrala trebuie acum construită în timp record. Adică până la sfârşitul acestui an, aşa cum prevede proiectul european prin care a fost obţinută finanţarea. În noiembrie trebuie făcute primele teste, iar centrala trebuie să intre în funcţiune în decembrie.

Citiți și:
Căldura, pericol pentru sănătate. Centrala din Oradea emană de 16 ori mai multe noxe decât limita maximă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri