Un ONG din România susține la CEDO cauza unui tânăr cu handicap

Data publicării:
CEDO cedh 39553 16 382 2009-07-02

Legea nu permite, în acest moment, fundaţiilor sau asociaţiilor umanitare să reprezinte interesele unor persoane fără discernământ.

Curtea Europeană va asculta pledoaria apărătorilor lui Valentin Câmpeanu miercurea viitoare, pe 4 septembrie. În cazul în care CEDO va da câştig de cauză ONG-ului, toate organizaţiile cu aceleaşi obiective vor avea drumul deschis spre astfel de procese.

Valentin Câmpeanu, un copil abandonat la naştere, seropozitiv şi cu dizabilităţi intelectuale, și-a petrecut toată viaţa în instituţiile de stat.

În 2004, când a împlinit 18 ani, a fost nevoit să părăsească orfelinatul, dar nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea îngrijirii sale. A fost transferat la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din Dolj unde a stat izolat, închis, înfometat şi netratat. La scurt timp a murit.

„Am transmis o plângere la Parchet pentru rele tratamente şi abuz. În cinci ani au existat trei deschideri ale dosarului nostru de neîncepere a urmăririi penale. În final am ajuns cu acest dosar şi alte 17, din cele 80 decese din spital, la Înalta Curte care a menţinut neînceprea urmăririi penale”, a povestit Georgiana Pascu, manager de program.

Un ONG de la noi s-a adresat CEDO, pentru că, în România, nu s-a făcut dreptate şi nimeni nu a fost tras la răspundere după ce o sută de oameni au murit într-un singur an în Spitalul Poiana Mare.

Dacă acest caz va fi admis, toate ONG-urile din Europa din domeniul drepturilor omului si se vor confrunta cu astfel de situatii vor putea să trimită plângeri care să fie admise de Curtea Europeană”, a mai susținut managerul programului.

Săptămâna viitoare, cazul Valentin Munteanu împotriva României va ajunge în faţa Marii Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Dorim ca CEDO să declare cazul admisibil şi să dea o hotărâre de condamnare a statului care trebuie să recunoscă gravitatea problemei şi să reformeze sistemul de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi”, a declarat Constantin Cojocariu, avocatului unui ONG din Londra.

În prezent, conform datelor Ministerului Muncii, sunt peste 16.000 de adulţi şi alţi 8.000 de copii instituţionalizaţi, cu probleme psihice grave, care ar putea avea soarta lui Valentin Câmpeanu, dacă ONG-urile care militează pentru drepturile omului nu vor primi acordul de la CEDO să-i susţină pe aceşti oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să nu-ți plătești creditele anticipat la bancă. Ce spune un fost bancher din România...
Digi FM
Victor Ponta, prima reacție după ce s-a spus că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit...
Pro FM
Dua Lipa, moment de panică după ce fanii s-au furișat în hotelul din Chile în care era cazată. Au luat cu...
Film Now
Demi Moore și Andrew Garfield, un nou cuplu la Hollywood? Cei doi au flirtat fără perdea la Globurile de Aur
Adevarul
Statul recunoaște oficial noi meserii: prostituția și serviciile de escortă. Reacția Ministerului Justiției
Newsweek
S-a anulat o creștere de pensie de 1.300 lei, promisă de guvern. Sunt vizați 4.900.000 de pensionari
Digi FM
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a întors
Digi World
Cu ce complicații severe se pot alege cei care nu-și tratează refluxul gastroesofagian, una dintre cele mai...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine imediat după ce stăpâna sa a alunecat și a căzut. Gestul patrupedului a emoționat-o: „A...
Film Now
James Cameron, încântat de cum merge producția la Avatar 3: "Avem câteva secvențe extrem de ingenioase. Îți...
UTV
(VIDEO) Jack Black si-a aratat schemele invatate din Kung Fu Panda in fata unui paparazzi. Clipul a devenit...