Un pas înainte pentru a-ţi achita datoria la bancă la cursul la care ai luat creditul. Proiectul, avizat de Comisia de Industrii

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24-1

 

Iniţiativa trebuie discutată şi în alte comisii, iar după, urmează votul în plen. Legea i-ar ajuta în primul rând pe cei care s-au împrumutat în franci elveţieni în perioada de în perioada 2007-2008.

Românii care s-au împrumutat în valută au ajuns să lupte în instanțe pentru a-și putea achita creditul la cursul valutar de la contractarea împrumuturilor, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dat mână liberă instanțelor naționale să decidă în astfel de cazuri. 

Guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, a recomandat băncilor să elimine creditele ipotecare în franci elveţieni, înainte ca parlamentarii să le oblige să convertească aceste împrumuturi în monedă locală, ceea ce le-ar putea provoca pierderi, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria. 

Cazul Kasler vs. OTP Ungaria a stârnit controverse privind natura abuzivă a diferenţei de curs valutar din cadrul creditelor în valută, după ce doi creditori au câştigat în instanţă dreptul de a achita ratele creditului la cursul valutar la care a fost contractat împrumutul. Mi mult, guvernul ungar a promis că va converti toate împrumuturile în valută ale populaţiei în forinţi, până la Crăciun, şi va menţine obiectivul de a reduce semnificativ ratele lunare. 

Şi în Croația s-a produs un precedent. Încurajati, românii cu credite în valută au urmat modelul, solicitând în instanță și înghețarea cursului la momentul semnării contractului de credit și denominarea plăților în lei, pe lângă contestarea clauzelor abuzive inserate în contractele de credit. Aceasta presupune ca plata ratelor să se efectueze la cursul la care consumatorii au încheiat contractele de credit – majoritatea având credite luate în 2007-2008, când cursul francului elevetian (CHF) era 1.7-2.2. Românii solicită în instanță și restituirea sumelor de bani achitate excedentar în baza faptului că au fost nevoiți să suporte hipervalorizarea cursului CHF.

În prezent, 657 de mii de români au restanţe de peste 10 miliarde de lei la bănci.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri