Un român din Anglia a strâns 13.000 de lire pentru copii sărmani

Data actualizării: Data publicării:
colaj copii ajutati

Un român care lucrează în Anglia de aproape un deceniu a strâns bani ca să cumpere rechizite, haine şi încălţăminte pentru elevii nevoiaşi din ţară. Dupa Un simplu apel pe Facebook a primit peste o mie de răspunsuri şi donaţii de 13.000 de lire sterline. Peste 230 de pachete-cadou au fost trimise copiilor din Dâmboviţa şi Iaşi.

- Să învăţaţi bine, să vă ţineţi de şcoală că asta e cel mai important. Fără şcoală nu reuşiţi să faceţi nimic în viaţă.

Marius are 38 de ani şi în 2005 a plecat din România pentru un trai mai bun. De aproape un deceniu lucrează în Anglia, iar de un an şi jumătate a strâns în jurul lui oameni pentru a-i ajuta pe cei rămaşi acasă.

„De la 5-6 prieteni am ajuns, în final, să fim undeva peste o mie de români care ne implicăm activ în diferite acţiuni. Suntem deja, fără să exagerez la probabil al 50-lea act de caritate pe care îl facem, toate diferite în felul lor”, spune Marius Simionică, român stabilit în Anglia.

Aşa a ajuns ca, într-o lună şi jumătate, să strângă pe reţelele de socializare 13.000 de lire cu care au fost cumpărate ghiozdane, rechizite, încălţăminte, haine pentru 231 de elevi sărmani din Dâmboviţa şi Iaşi.

- Cum sunt? Îţi vin bine? Îţi stă bine în picioare?

- Da!

- Un trening, papuci, caiete, un penar.

- Mă motivează mult pentru că o să ajung ceva mare.

„Foarte mult înseamnă educaţia pentru ca să ajungă şi ei ceva, nu să fie şi ei necăjiţi la rândul lor când o să fie mari. Să aibă şi ei un viitor”, spune Paraschiva Dumbravă, mamă.

Mobilizarea impresionantă pentru regiunea Moldovei nu este, însă, întâmplătoare. De copiii sărmani, Marius, a aflat de la părintele Dan Damaschin, care şi-a propus să trimită la şcoală 3.000 de copii.

„Am plecat în primii ani cu 30-100 de copii. Am ajuns la 3.000 pentru că am constatat că cea mai mare cauză care determină abandonul şcolar la aceşti copii este lipsa celor necesare pentru şcoală. Deşi statul mimează o formă de sprijin cu două, trei caiete şi un pixuleţ”, spune preot Dan Damaschin, iniţiatorul campaniei.

„Am de plătit numai lumina 400 de lei, rămân cu 400 de lei. Din 400 de lei ce să le cumpăr eu la trei copii la şcoală? Nu-mi ajung nici de papuci. Dar ghiozdane, caiete, astea... ar trebui să nu îi mai duc la şcoală. Asta contează mult, caietele, ce ne dă părintele de aici”, spune Doina Pătraşcu, mamă.

Pentru peste 1.000 de copii, preotul a comandat deja haine şi încălţăminte din piele, iar cu optimism, crede că va reuşi să îi echipeze complet pe toţi cei care au nevoie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri