Un sat din Ținutul Pădurenilor, atractiv pentru străini

Data actualizării: Data publicării:
tinut

Un sat aproape depopulat din Ținutul Pădurenilor a devenit, de la an la an, tot mai interesant pentru străini. Oamenii au cumpărat case de aici, le-au renovat sau au construit unele noi, în curțile vechilor gospodării țărănești. Primaria Ghelari, din județul Hunedoara, e mulțumită: la bugetul local ajung astfel mai mulți bani, iar comunitatea îmbătrânită pare cumva readusă la viață.

"Aici era o veche casă țărănească. Ea a fost modificată, refăcută și înălțată, iar acum este locuința de vară a unei familii din Luxemburg", spune Andrada Velciov, jurnalist Digi24 Timişoara.

Și nu este singura astfel de gospodărie din satul Plop transformată de străini. Liniștea și aerul curat i-au convins pe mulți să își cumpere locuințe într-unul dintre cele mai depopulate sate din județul Hunedoara.

"Localnicilor nu le prea plac casele vechi, dar străinilor da. Străinii vor să le lase așa cum le-au găsit când au venit în satul Plop", spune Ioan Bulbucan, primarul din Ghelari.

Sătenii par și ei încântați de noii vecini.

"Să știți că îi foarte bine că or venit, că mai sunt așa oameni în sat, că satul îi cam gol, numa bătrâni, or venit și fac pensiuni, îi un lucru bun", spune un localnic.

"Pentru comunitate îi un lucru bun, că decât să le vezi că se dărâmă, cum zicem noi, că se huruie și pică jos, atunci îi și normal că îi mai bine așa, dacă îs oameni aici în sat", adaugă un altul.

- Şi e bine că se cumpără case aici?

- No, îi bine, că vin la aer curat, admite un alt consătean.

Și economic, prezența unor locuitori noi în satul din Ținutul Pădurenilor aduce doar beneficii.

"Taxele și impozitele sunt mult mai mari, pentru că s-a mărit suprafața construibilă, au venit din Luxemburg, din Canada, au cumpărat case aici", precizează primarul comunei Ghelari.

Drumul spre satul Plop este accesibil iarna doar cu mașini de teren. Cei 7 kilometri de drum pietruit vor fi asfaltați, iar în locul trecerilor prin pârâu vor fi construite podețe. Primăria Ghelari a accesat 7 milioane de lei prin Programul National de Dezvoltare Locală, iar lucrările de modernizare a drumului vor începe anul acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri