Cum arătau uniformele polițiștilor români acum 200 de ani

Data actualizării: Data publicării:
uniforme politisti

Poliţiştii au urcat luni în maşina timpului şi s-au întors la uniformele istorice, din urmă cu aproape două secole. Au defilat îmbrăcaţi aşa la Aeroportul Otopeni. Iar curioşii au aflat lucruri noi: ţinuta de arnăut, de pildă - soldaţi din secolul al XIX-lea - a fost prima care a avut imprimate culorile tricolorului, chiar înainte ca ele să apară pe drapelul României. La polul opus al paradei, poliţiştii zilelor noastre şi-au imortalizat uniformele moderne cu smartphone-ul, relatează Digi24.

„Port o uniformă de arnăut, specifică secolului al XIX-lea. Arnăuţii erau soldaţi de origine albaneză, importaţi de domnii Ţărilor Române pentru paza personală. Erau înarmaţi şi puteau oferi o siguranţă acestora”, afirmă un polițist.

Cu alte cuvinte, aşa arătau primii poliţişti români în urmă cu aproape 200 de ani. Uniformele, păstrate şi acum, au fost scoase la paradă în Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi au atras toate privirile.

La polul opus al istoriei au fost uniformele moderne şi telefoanele de ultimă generaţie cu care poliţistele şi-au făcut fotografii.

Ca pe un podium de modă, viitorii poliţiştii, studenţi la Academia de Poliţie, au defilat cu uniformele pe care le-au îmbrăcat, de-a lungul anilor, oamenii legii.

„Este o onoare să port această uniformă, chiar dacă nu se aud poveşti tocmai plăcute despre miliţieni”, spune un tânăr.

„Da, ca să arătam bine şi să ne scoatem în evidenţă feminitatea de care trebuie să dăm dovadă, chiar dacă purtăm o uniformă mai sobră”, afirmă o polițistă.

„Atât elementele de siguranţă au fost schimbate, cât şi uniforma, pentru ca poliţiştii să se simtă mai confortabil în ea, să fie protejaţi şi să se simtă bine în pielea lor”, declară Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliţia Română.

Deşi au împânzit aeroportul, poliţiştii nu au dat nicio amendă, ci au împărţit bomboane şi flori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri