Urs descoperit în agonie de autorități. Ce riscă braconierul de ocazie

Data publicării:
ursi

Într-o localitate din Gorj, oamenii s-au transformat în vânători. Pun capcane pentru a prinde urşii care le atacă gospodăriile. Ultimul animal braconat a fost descoperit în ultima clipă de autorităţi, în agonie. A fost salvat şi dus în munţi. Braconierul de ocazie riscă să ajungă după gratii.

„Acest urs este unul din cei 29 care trăiesc în pădurile din Gorj. Este al treilea animal sălbatic prins în laţuri de localnici. Oamenii spun că s-au săturat să stea cu frică aşa că au pornit singuri la vânătoare. Poliţiştii şi jandarmii asigură un perimetru de protecţie pentru ca oamenii să nu ajungă în zona în care sunt indicii că ar fi animalul”, relatează Carla Tănasie.

„Putea fi periculos pentru oameni dacă mai rămânea în captivitate câteva ore în momentul în care sunt strangulaţi, era strangulat în jurul gâtului, devin agresivi”, spune Consuela Avram consilier Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Animalele sălbatice vin în gospodării după mâncare, pentru că în păduri nu există suficientă. O recunosc chiar și autoritățile.

Administrăm porumb , dar aceştia înmulţindu-se nu putem să adminsitrăm atâta porumb câtă populaţie de urşi există, fiindcă porumbul, sincer, costă bani”, spune Ion Coşleba, administrator fond forestier

Braconierul de ocazie riscă să se aleagă cu dosar penal.

Ursul a fost prins într-un laţ, de asemenea pe lungimea gardului au mai fost găsite alte două laţuri. În cauză poliţiştii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal pentru braconaj”, spune Miruna Prejbeanu purtător de cuvânt IPJ Gorj.

Urşii fac ravagii şi în Covasna. Un cioban s-a ales de trei ori cu turma de oi decimată.

Două a mâncat. Mereu vine ursul, vine şi în grădini aici”, spune Vilmos Kovacs, cioban.

În comuna Cernat nu există o noapte când nu intră urşii în intravilanul localităţii. Oamenii sunt speriaţi, fiindcă circulă, umblă pe străzi. Umblă în gospodării, în fiecare seară sau în fiecare noapte avem atac. Bină că n-am avut victime omeneşti”, spune David Boloni, primar comuna Cernat.

În această vară peste 50 de oameni au cerut prefectului despăgubiri în urma atacurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri