UTILITAR. Condiţii pentru pensionarea la limită de vârstă

Data publicării:
casa de pensii mediafax

Potrivit legislaţiei, o femeie se poate pensiona la 63 de ani, în timp ce bărbaţii îşi încetează activitatea la 65 de ani. În ambele cazuri, vechimea necesară în câmpul muncii este de minimum 15 ani. Există şi excepţii: balerinii şi acrobaţii sunt singurii care-şi pot întrerupe activitatea la vârsta de 40 de ani femeile şi 45 de ani, barbaţii.

O categorie aparte sunt persoanele cu dizabilităţi. Astfel, cei încadraţi cu handicap accentuat sau mediu se pot pensiona dacă au cel puţin 15 ani vechime în muncă. Persoanele cu handicap grav trebuie să fi cotizat la fondul de pensii minimum 10 ani.

Dosarul pentru Casa de Pensii trebuie să cuprindă: o cerere tip, carnetul de munca în original şi în copie, acte care să dovedască vechimea realizată, cartea de identitate, certificatul de naştere şi cel de căsătorie, livretul militar şi diploma de studii.

Dosarul trebuie depus la Casa de Pensii imediat ce aţi împlinit vârsta legală de pensionare. Din acest moment, durează 45 de zile ca funcţionarii de aici să verifice toate actele. În această perioadă nu veţi mai avea niciun venit, dar când va sosi poştaşul cu prima pensie veţi primi şi banii cuveniţi pe luna anterioară. Durata de aşteptare şi procedura rămân aceleaşi şi dacă optaţi pentru virarea banilor într-un cont.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri