UTILITAR. Cum pot obţine micile companii împrumuturi garantate de stat

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24-4

 

Companiile mici şi mijlocii vor putea împrumuta cel mult 5 milioane de lei pentru a-şi desfăşura activitatea pe o perioadă de doi ani. Împrumutul este garantat jumătate de stat, iar cealaltă jumătate va trebui să fie acoperită de beneficiari. Dobânda este de aproximativ 6% pe an, mai mică decât cea de pe piaţă.

Statul pune însă şi condiţii. Doar IMM-urile care sunt pe piaţă de mai bine de trei ani pot să se înscrie în program. Pentru a fi acceptate, firmele trebuie să fi avut profit în ultimii doi ani. Nu sunt acceptate firmele aflate în insolvenţă şi nici cele cu restanţe la plata taxelor.

Sunt şi condiţii legate de domeniul de activitate. Nu sunt eligibile fabricile de alcool şi ţigări şi nici companiile de asigurări sau intermedieri financiare. Pe lista stabilită de Ministerul de Finanţe se mai află firmele care se ocupă cu jocurile de noroc, dar şi cele de protecţie şi pază.

Pentru început, statul va pune la dispoziţie garanţii în valoare de 2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă credite de 4 miliarde de lei. Potrivit estimărilor autorităţilor, 6.000 de IMM-uri vor beneficia de aceste împrumuturi. Înseamnă un credit mediu de peste 660.000 de lei.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri