V. Ponta: Miza retrocedărilor, 8 miliarde de euro. Vor fi despăgubiți în primul rând proprietarii, nu samsarii

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-12-15h09m02s27

Guvernul consideră că restituirea imobilelor naţionalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioară, dintr-o reparaţie istorică într-o mare afacere imobiliară, în care diferite persoane fizice au cumpărat pe sume modice drepturi litigioase şi au obţinut rapid milioane de euro, a spus premierul, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a explicat astfel că statul a soluţionat până în prezent 27.315 dosare cu titlu de despăgubire pentru imobile naţionalizate şi mai are de rezolvat circa 200.000 astfel de dosare, dar soluţiile de până în prezent nu au favorizat proprietarii, ci au ajutat, indirect, o mafie a samsarilor.

El a arătat că ponderea reală a foştilor proprietari este foarte mică, prin comparaţie cu cei ce deţin drepturi litigioase şi că pentru 2% din totalul dosarelor cu drepturi litigioase au fost efectuate aproape 60% din plăţi.

Din totalul dosarelor, doar 3,8% au cel puţin un cesionar, însă suma acordată lor este de aproape 60% din valoarea totală a despăgubirilor acordate în ultimii ani.

Au fost restituite 9.026 de imobile, inclusiv cu şcoli, grădiniţe, spitale, 341.011 hectare terenuri considerate în intravilan şi 709.305 hectare terenuri în extravilan, urmând să fie emise decizii de punere în posesie pentru circa 300.000 hectare terenuri în extravilan.

Un număr de 24.300 dosare (88%) au primit sume de până în 500.000 lei, dar suma acordată reprezinta doar 14% din valoarea totală a despăgubirilor.

Potrivit Guvernului, statul român nu a beneficiat aproape deloc de pe urma acestui proces, deoarece majoritatea sumelor au ieşit din ţară.

Citiți și:

Victor Ponta: Avem obligația să restituim proprietarilor ce le-au luat comuniştii. Nu avem obligaţii faţă de samsari

Situaţia restituirilor

-ce s-a plătit până acum: 5 mld. euro

-ce trebuie plătit: 8 mld. euro

- 9.026 imobile

- 341.011 hectare de teren intravilan

- 709.305 hectare de teren extravilan

-27.315 dosare soluţionate

- pentru 415 de dosare s-a plătit 60% din despăgubiri

Samsarii au avut doar 1.037 de dosare, dar au încasat 60% din valoarea despăgubirilor acordate în ultimii ani (aproape 7 miliarde de lei).

Sistem cu puncte de despăgubire

Referitor la compensări, premierul a precizat că se vor acorda puncte de despăgubire. „Nu se calculează suma efectivă, pentru că orice sumă calculată imediat intră în deficitul public și soluția de despăgubire prin puncte rezolvă această spinoasă prblemă a modului de calcul financiar și bugetar”, a explicat Victor Ponta.

„Evaluarea bunurilor în puncte se va face pe baza sistemului și procedururilor notariale, astfel încât să nu mai avem influențe subiective asupra modului de evaluare. Schema de evaluare a notarilor e una valabilă, aplicabilă în toate situațiile și atunci criteriul subiectiv va fi îndepărtat din modul de evaluare”, a apreciat șeful Guvernului. 

„Cu aceste puncte se pot acorda terenurile din fondul de stat în baza unei proceduri transparente, care va avea loc din 2016 pentru cei care doresc sa primescă despăgubiti în terenruri și nu financiare”, a subliniat premierul.  

Nu se mai pot depune noi dosare

„În baza actualei legi nu se mai pot depune noi dosare de restituire. Vorbim doar de cele depuse până în acest moment”, a spus premierul.  

„Pentru cei care nu doresc restituiri în natură se poate opta pentru restituiri financiare. Pentrut titularii titlurilor de despăgubire deja emise, cei 14.000 cărora nu le-a mai dat nimeni nimic din 2010, plătile se vor face în interval de 5 ani, începând din 2014. Pentru cei care nu au dosarele soluționate până în acest moment, eșalonarea plătilor se va face pe șapte, ani începând cu anul 2017”, a explicat Victor Ponta. 

În natură se va restitui tot ce mai e dispibonibil în acest moment. În plus, vom suplimenta capacitatea de restituire prin preluarea terenurilor aflate încă în fondurile publice”, a adăugat Victor Ponta.

În ceea ce privește institutele de cercetare, nu mai pot fi restituite terenuri decât în momentul în care guvernul aprobă, prin HG, că acele terenuri nu mai sunt folosite pentrut activități de cercetare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri