Vânzările auto în România, în cădere liberă de la începutul anului. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în martie

Data actualizării: Data publicării:
trailer maşini Dacia, vânzări autor
Dacia este una din cele mai vândute mașini europene. Foto: Inquam Photos/Adel Al-Haddad

Piaţa auto din România a înregistrat o scădere de 23,8% în primele trei luni ale acestui an, faţă de acelaşi interval din 2019, arată cele mai recente date ale Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA). În luna martie scăderea a fost de 33%, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, informează Agerpres.

Vânzările auto de pe plan local sunt susţinute, în principal, de către persoanele juridice, care, după trei luni din anul 2020, realizează 65% din totalul achiziţiilor de autoturisme, în timp ce persoanele fizice realizează restul de 35%.

La finalul primului trimestru din 2020, ierarhia mărcilor de autoturisme are pe primul loc Dacia, cu 7.437 unităţi (27% cotă de piaţă), iar apoi Volkswagen (2.535 unităţi, 9,2% cotă de piaţă), Skoda (2.454 unităţi şi 8,9% din total piaţă), Renault (2.106 unităţi şi 7,6% cotă de piaţă) şi Hyundai (2.040 unităţi, cu 7,4% cotă de piaţă).

Autoturismele pe benzină continuă să deţină cea mai mare pondere, respectiv 64,9% din total - în scădere faţă de cota înregistrată anul trecut, iar motorizările diesel deţin 29,4% din total, în scădere cu 0,8 puncte procentuale faţă de finele lunii martie din 2019.

Pe segmentul autoturismele ecologice, analiza APIA arată că, deşi după primele trei luni din 2020, piaţa auto este în scădere puternică, această categorie de autoturisme înregistrează un volum în creştere totală de 7,2%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri