Vârsta, piedică în calea angajării. O treime din cei 500.000 de şomeri au între 40 şi 50 de ani

Data publicării:
varsta

La 45 de ani, Dan Cucireve are o experienţă de mai bine de 20 de ani ca operator-pompe. Acum doi ani a fost concediat de la Centrala Electrică de Termoficare din Iaşi. De atunci nu a reuşit să îşi găsească un alt loc de muncă, cu toate că a urmat mai multe cursuri de recalificare, printre care cele de instalator sau vatman.

De un an, Dan Cucireve nu mai beneficiază nici de ajutor de şomaj, aşa că singura sursă de venit a familiei este salariul soţiei. Cei 1000 de lei nu ajung însă nici măcar pentru cheltuielile curente.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Forţei de Muncă spun că, din cei aproximativ 500.000 de şomeri din România, mai bine de 130.000 au vârste între 40 şi 50 de ani. Dar specialiştii în resurse umane consideră că o experienţă de 20 de ani nu cântăreşte mai mult decât una de doi ani. „E mai uşor de lucrat cu tinerii, apoi sunt mai ieftini, au pretenţii mai mici, de multe ori, şi de ce să nu iei pe cineva care te costă mai puţin. E pur şi simplu mai plăcut să vezi în firmă 20 de tineri, 30 veseli cu chef de muncă, să nu aibă probleme, să stea până la zece noaptea dacă e nevoie”, traduce specialistul în resurse umane George Butunoiu motivaţia angajatorilor.

Pe de altă parte, specialiştii în reurse umane spun că mulţi dintre şomerii trecuţi de 40 de ani nu au studii, nu cunosc o limbă străină şi nu ştiu să folosească un calculator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri