O. Vasilescu: Indemnizațiile plafonate ”undeva între 5.000 și 10.000 lei”

Data actualizării: Data publicării:
copii

Ministrul muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că analizează și urmează să propună Guvernului introducerea plafonului la indemnizația pentru creșterea copilului, "undeva între 5.000 și 10.000 lei", menționând că devine o practică ca angajatorii să plătească salarii mai mari în ultimele luni de sarcină, astfel încât cuantumul indemnizației să crească.

Premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat ministrului muncii să facă rapid o analiză pe această temă.

"Mi-aș dori ca această analiză pe care o faceți să o facem destul de repede, astfel încât, pe de o parte, să luăm o decizie, dacă e de luat o decizie în acest sens, dar să fim și noi și românii informați despre anumite decizii pe care putem să le luăm", a spus premierul.

"Suntem în analiză să reintroducem plafonul, nu la 3.400 de lei cât a fost, ci undeva între 5.000 și 10.000 de lei, pentru că nici principiul contributivității, nici al solidarității sociale nu se poate aplica pentru o indemnizație de 35.000 euro pe lună care nu există nicăieri în lume", a afirmat Olguța Vasilescu.

Ea a menționat că în România s-a ajuns în situația în care pentru o astfel de indemnizație se plătește 35.000 euro pe lună pentru o singură persoană, după ce anul trecut s-a scos plafonul care era la 3.400 lei.

"Am observat că în primele luni din acest an s-a plătit cât pentru întreg anul trecut și că devine o practică să se plătească salarii mai mari de angajatori în ultimele luni de sarcină, astfel încât și cuantumul indemnizației să crească sau pentru că se calculează la venit se fac vânzări de imobile și automat indemnizația este mai mare", a afirmat Olguța Vasilescu.

Ea a dat exemple de indemnizație, printre acestea fiind un avocat în București care primește 159.348 lei pe lună, deci peste 35.000 euro, iar la Constanța — pe drepturi de proprietate intelectuală, se plătesc 141.679 lei pe lună.

"Aș menționa că avem cereri în analiză cu sume mult mai mari, chiar și decât acestea prezentate. Primii 10 din acest top de indemnizații cu sumele adunate totalizează cât pentru 600 de indemnizații medii", a susținut ministrul muncii.

Potrivit ministrului muncii, în UE mai multe țări nu plătesc deloc această indemnizație, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Grecia, Irlanda, Malta, iar în altele această indemnizație se acordă, dar media este de 500 euro pe lună. Cel mai mult se acordă în Germania, dar în anumite condiții, suma de 1.800 de euro pe lună, a precizat Olguța Vasilescu.

Ea a subliniat că, în ceea ce privește contributivitatea, o persoană contribuie cu 0,85% din salariu pentru concediu și indemnizații, dar o astfel de indemnizație înseamnă 85% din venit. "Pentru ca o persoană care câștigă dintr-o astfel de indemnizație un miliard de lei vechi, adică 100.000 lei noi, să ajungă ca suma pe care o ia timp de 2 ani de zile ca indemnizație pentru creștere și îngrijire copil ar trebui să cotizeze timp de 2.400 de luni, ceea ce vă dați seama că este imposibil", a mai explicat ministrul muncii.

Olguța Vasilescu a mai spus că introducerea plafonului peste o sumă, spre exemplu 8.000 lei, nu afectează mai mult de 3% dintre cei care plătesc aceste indemnizații.

"La ora actuală suntem în analiză și urmează să propunem Guvernului o variantă de plafonare", a adăugat aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri