Vaticanul interzice azima fără gluten, dar acceptă OMG

Data actualizării: Data publicării:
agheasma
Foto: Shutterstock

Vaticanul a reiterat sâmbătă, într-o scrisoare către episcopi, normele în vigoare pentru a alege pâinea și vinul pentru sfânta împărtășanie, pronunțându-se împotriva azimei lipsite complet de gluten, dar validând organismele modificate genetic (OMG), scrie Agerpres.

agheasma
Foto: Shutterstock

După ce o lungă perioadă de timp preoții procurau vinul și azima (prescura) de la comunitățile religioase, astăzi acestea se vând în supermarketuri, în alte magazine și pe internet, relevă această scrisoare a cardinalului Robert Sarah, „ministrul'” cultelor și sacramentelor la Vatican.

Prin urmare, el a cerut episcopilor să se asigure de o „respectare absolută” a normelor canonice din partea producătorilor.

Pentru catolici, pâinea și vinul devin trupul și sângele lui Hristos în timpul oficierii slujbei, dar această preschimbare a pâinii și vinului nu este valabilă decât cu produse conforme, explică AFP. Pâinea trebuie să fie nedospită (fără drojdie) și din grâu curat, fabricată de persoane competente și integre. O altă cereală nu este tolerată decât în proporții foarte mici, în timp ce adăugarea de alte produse cum ar fi fructe, zahăr sau miere constituie „un abuz grav”.

Vinul trebuie să provină numai din struguri și preoții sunt invitați să-l păstreze bine pentru a nu se acri.

Pentru persoanele care nu pot absorbi pâine sau vin fermentat, episcopii pot autoriza mustul din struguri sau azimă cu conținut scăzut de gluten, dar nu 100% fără gluten, pe motiv că aceasta denaturează pâinea.

Cu toate acestea, Vaticanul a decis că materialul euharistic preparat cu organisme modificate genetic ar putea fi considerat o materie „validă”, asigură scrisoarea.

Pentru a se asigura de respectarea acestor criterii, Vaticanul propune instaurarea unei autorități de control în fiecare țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri