Veste anticuțit pentru polițiștii din România

Data publicării:
veste antiinjunghiere

Poliţiştii români au de acum în arsenalul lor veste antiînjunghiere. Va mai dura însă până când fiecare agent va fi astfel protejat. Până acum au fost cumpărate doar 160 din cele 40.000 de veste pe care ministerul le-a promis angajaţilor săi din stradă. Măsurile au fost luate după ce un poliţist a fost ucis în gara din Suceava, iar la Iaşi un altul a fost rănit cu o sabie.

Cazurile tragice în care poliţiştii sunt răpuşi de arme albe vor fi din ce în ce mai rare, dau asigurări reprezentanţii poliţiei. Oamenii legii vor fi protejaţi de acum în lupta cu infractorii şi de vestele antiînjunghiere.

„Vesta e făcută să îți apere organele vitale. Ai inimă, plămâni, ficat, splină și toate organele pe care dacă le-aș ataca sau le-aș face rău ar induce moarte subită”, explică un polițist.

Vestele pot rezista atât atacurilor cu arme albe, cât şi gloanţelor. Cele două plăci de kevlar vor proteja poliţistul şi de şocul impactului.

„Se vede o placă antitraumă. Rolul ei este de a dispersa şocul în cazul unui lovituri chiar şi de pumn sau de cuţit. Să disperseze şocul pe o suprafaţă mai mare”, spune un ofițer SIAS.

În plus, vesta va fi purtată pe sub haine şi nu va alarma oamenii. Uniformele trupelor speciale, de exemplu, atrag imediat atenţia.

„Cum te simţi când vezi unul pe stradă echipat aşa? Te gândeşti că există un pericol iminent. Se întâmplă ceva, despre care tu nu ştii, n-ai idee despre ce se întâmplă şi îţi creează o tensiune şi poate o frică”, spune un ofițer SIAS.

Achiziţiile abia au început, însă zeci de mii de veste antiînjunghiere ar urma să fie cumpărate, spun cei din minister.

„La sfârşitul lunii august a acestui au fost achiziţionate 164 de veste tip maiou antiglonţ şi antiinjunghiere. De asemenea, până la sfârşitul lunii octombrie vor mai fi achiziţionate 340 de astfel de veste”, spune Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române.

Poliţiştii de la ordine publică şi de la rutieră vor trebui să mai aştepte până vor ajunge şi la ei vestele.

„Vor mai fi achiziţionate 35.000 de veste antiglont si antiinjunghiere tip maiou care vor intra in dotarea polițiștilor de la rutieră, ordine publică și transporturi. Iar prețul unei astfel de veste tip maiou este de 1.100 lei”, adaugă Georgian Drăgan.

În luna iulie, un poliţist a fost înjunghiat mortal în gara din Suceava, în timp ce în Iaşi un om al legii a fost rănit grav cu o sabie acum 3 săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri