Veşti bune. ANAF va ridica popririle pe cont în câteva ore

Data actualizării: Data publicării:
anaf FB formular

Cu greu şi mari întârzieri, administraţia publică intră în era internetului. Românii vor scăpa de la 1 noiembrie de grija drumurilor la Fisc pentru o simplă adeverinţă de venit sau pentru un certificat fiscal. Fiscul va transmite aceste documente online către celelalte instituţii publice. Guvernul vrea să taie cât mai mult din hârtiile cerute inutil de funcţionari. Dar nu toţi sunt pregătiţi să renunţe la siguranţa hârtiei.

Simpla adeverinţă de venit este eliberată de Fisc şi după 15 zile de când este cerută. Prea târziu, spun oamenii.

Cât de mare este birocraţia se vede în orice sediu al Fiscului.

În sediul ANAF din Constanţa, angajaţii lucrează înconjuraţi de hârtii. Vorbim despre declaraţii de venit, decizii de impunere anuale şi anticipate, adunate în ultimii doi ani. Dacă sistemul informatic ar fi pus la punct, toată informaţia de pe aceste documente ar încăpea într-un astfel de card.

Oamenii stau la coadă ore în şir pentru a cere şi a primi o banală adeverinţă de venit. Este unul dintre cele mai cerute documente de la Fisc. Anual, sunt emise 5 milioane de adeverinţe de venit şi 300.000 de certificate de atestare fiscală.

De la 1 noiembrie, cozile la Fisc ar trebui să fie mai mici. Adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală vor fi transmise de ANAF online către instituţiile care cer aceste documente. Practic, omul nu va mai fi pus pe drumuri dacă are acces la internet.

Comunicarea cu Fiscul poate fi, în anumite cazuri, doar online. E nevoie să intraţi pe site-ul ANAF, să vă faceţi cont în Spaţiul Privat Virtual, de unde puteţi cere eliberarea adeverinţei de venit sau a certificatului de atestare fiscală. Când documentul e gata, veţi fi anunţat prin e-mail.

Informatizarea Fiscului aduce şi alte veşti. Instituţia va bloca un singur cont şi doar pentru suma datoriei, iar popririle vor fi ridicate în câteva ore, nu în decurs de 10 zile, ca acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri