Viața după incendiu | Sinistraţi mutați într-un cămin fără autorizație și cu apă caldă cu program

Data publicării:
bloc ars

Ghinion pe toată linia pentru locatarii blocului ars pe 8 septembrie, în cartierul Rahova. Ei au fost mutaţi temporar de Primăria Sectorului 5, tot într-o clădire fără autorizaţie ISU. De câteva zile, cei 36 de sinistraţi locuiesc împreună cu studenţii cazaţi în căminul Colegiului Tehnic "Dumitru Moţoc". Folosesc aceleaşi băi comune şi primesc apă caldă ca pe vremea comunismului: două ore dimineaţa, două seara. După trei săptămâni de la incendiu, în blocul lor intră cine vrea, când vrea. Iar ei se simt abandonaţi de autorităţi şi de soartă, deopotrivă.

Blocul ars de pe strada Iordache Năstase nu mai are pază. Ancheta s-a închis, dar poarta a rămas deschisă. Ziua ori noaptea, intră cine vrea.

Miroase a scrum. Pentru că totu-i scrum... A rămas ce a fost din fier. Şi atât. Arcuri de saltele, carcase de computer şi oale de bucătărie, în general. Surpriza vine însă de la contoarele de curent electri. Cineva le-a racordat din nou la reţea. Ilegal, desigur.

De trei săptămâni, cele 12 familii sinistrate trăiesc în căminul Colegiului Tehnic "Dumitru Moţoc". Sunt 36 de suflete cu totul. Şi au căzut din lac în puţ: căminul în care i-a dus primăria nu are autorizaţie în caz de incendiu. Un afiş în sensul acesta, parafat de directorul colegiului, e lipit pe un geam, în interior. Din cauza asta şi presa e ţinută la poartă.

Poliţia Locală nu poate împiedica însă oamenii să plângă, să-şi spună calvarul...

-Dacă n-a murit nimeni în incendiu, or să ne omoare ei, cu legile lor.

-Copiii noştri spun că mai bine mureau în incendiu, muream cu toţii, decât să ne chinuim. Aşa spun toţi copiii. Au coşmaruri noaptea!

-Copilul a văzut acel afiş că... clădirea nu estev autorizată ISU. Şi mereu îmi spune: mami, dacă ia foc şi căminul ăsta?

-Au trecut trei săptămâni şi după cum vedeţi, suntem tot aici. Nu ne ajută nimeni.

-Nu ne bagă nimeni în seamă, nevastă-mea care este însărcinată şi în risc maternal... Este însărcinată în şapte luni. Nu ne bagă nimeni în seamă!

S-ar fi mutat cu chirie, din banii promişi de primăria Sectorului 5, ca subvenţie. Dar au primit condiţii stricte.

-Trebuie să găsim chirii strict în Sectorul 5. Unde am sunat, fie agenţii, fie particulari, când aud de faptul că suntem acei sinistraţi de la blocul ars şi intrăm în programul primăriei, pur şi simplu ni se închide telefonul în nas.

-Din ce cauză doar în Sectorul 5 trebuie să vă găsiţi chirii?

-A spus domnul primar că aşa este legea de Consiliul Local. Şi doreşte ca banii să se întoarcă înapoi la bugetul dumnealor.

Până una-alta... a venit frigul. Statul n-are loc pentru ei nici măcar în locuinţele de necesitate. Dezvoltatorul a pus schele în jurul blocului ars. N-are autorizaţii ca să-l refacă, aşa că schelele sunt bune pentru fotografii şi atât. Printre table şuieră vântul. Ce se va întâmpla cu blocul, dar şi cu oamenii? Nu ştie nimeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri