Viața după inundații. Oamenii rămași fără case locuiesc la vecini sau în săli de sport și cămine culturale

Data publicării:
casa daramata inundat

Pe Ioana Plescău, viitura de săptămâna trecută a surprins-o în casă, unde se afla cu fiul ei. Salvată de salvamontişti, n-a luat nimic din casă.

Uitați și dumneavoastră ce este aici, toate hainele, paturile, ce am avut”, spune ea.

Oamenii stau cu mobila și electrocasnicele în curte. În case este în continuare mâl.

Unde să dormi în mizeria asta, dormim la o vecină, găsirăm animalele moarte... Vai de capul nostru”, spune Ioana Pleșcău.

O altă familie, o altă situaţie disperată. Pe Irina Mailat inundaţiile au lăsat-o fără casă în doar câteva minute. Acum locuieşte împreună cu fiica ei, de 12 ani, în internatul unui liceu. Aşteaptă mâncare de la primărie.

Vine iarna pe capul meu și nu am unde să mă duc cu fetița. Am rămas pe drumuri, mi-a luat tot, tot, tot. N-am rămas cu absolut nimic”, spune ea.

Primăria din Novaci se plânge că banii promişi de Guvern - 2 milioane de lei - încă nu au ajuns la ei, aşa că încearcă să repare ce au stricat inundaţiile folosind bani din bugetul local.

Banii au fost alocați pentru a repara în primul rând drumurile”, spune viceprimarul Ion Manta.

Şi în Vaideeni, Vâlcea, oamenii încearcă în zadar să depăşească lovitura primită săptămâna trecută din partea naturii. Ioana Fufoi a rămas pe drumuri, după ce apele i-au luat locuinţa.

Cred că nu se mai poate alege nimic din ea”, spune ea.

Autorităţile încearcă să-i convingă pe oameni să se mute în locuinţe modulare, până când le vor fi reparate casele.

În jur de 15-20 de familii ar trebui să locuiască în module, dar să vedem, că nu prea sunt de acord. Noi nu putem să lăsăm copii fără un acoperiș”, spune Daniela Panciu, asistent social la Primăria Vaideeni.

Deocamdată, o parte din familiile afectate de viitură locuiesc în căminul cultural, în timp ce alţii au mers la rude. Viitura de săptămâna trecută a distrus 18 case, iar 385 de persoane au fost evacuate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri