Victor Ponta admite: „Am făcut o eroare. Legal, nu poţi îngheţa anumite pensii şi să le măreşti pe altele. Toate vor creşte în 2014 cu 3,75%”

Data publicării:
ponta-7

Premierul Victor Ponta îşi retrage afirmaţiile cu privire la indexarea pensiilor în 2014. După ce luni anunţase că acestea vor fi mărite diferenţiat, în cursul serii el a revenit şi a admis că a făcut o eroare: legea nu permite acest lucru, iar mărirea punctului de pensie este valabilă pentru toate pensiile, indiferent de cuantumul lor. „Am făcut o eroare şi am confundat cu situaţia salariilor”, a spus Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune.

Doamna ministru Câmpeanu mi-a atras atenţia că, legal, este imposibil. Pensiile se vor mări toate aşadar în 2014, cu acel 3,75%”, a spus premierul la România TV.

Victor Ponta afirmă că banii destinaţi indexării există, fiind deja atraşi: „La Ministerul Muncii au fost bani alocaţi, dar neutilizaţi. Sunt bani economisiţi, precum cei economisiţi pentru că ne-am împrumutat mai ieftin de pe pieţele externe.

În urmă cu o lună, premierul arăta că va exista o rectificare de buget în luna octombrie, însă de tipul „luăm bani de la unii şi dăm la alţii, Guvernul neavând niciun „rezervor secret” de fonduri.

În cursul zilei de luni, şeful executivului anunţase că nu se vor mări toate pensiile şi salariile cu 3,75%. „La rectificare asigurăm plata salariilor pentru toate instituţiile unde s-a calculat greşit de la început sau unde au fost situaţii speciale. Cred că cei mai mulţi bani îi dăm la Ministerul de Interne, pentru că s-au angajat noile promoţii”, spunea Ponta.

El a spus că şi Senatul şi Camera Deputaţilor vor primi bani în plus pentru plata sumelor forfetare către parlamentari, sume din care sunt plătiţi angajaţii birourilor parlamentare. SRI, SIE şi STS vor avea de asemenea o rectificare bugetară pozitivă.

Vor primi bani toţi cei care au de primit drepturi salariale, a mai spus premierul: „Toate instituţiile centrale sau locale primesc la rectificare banii, inclusiv e vorba de banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap - pe aceia îi alocăm acum la rectificare.” Sunt bani prevăzuţi în bugetele locale şi pentru profesorii din preuniversitar şi pentru medici, bani ce vor fi plătiţi „pe măsură ce e necesar”.

Pe 16 octombrie, premierul discuta în şedinţa de guvern cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, despre indexarea pensiilor cu 3,75%, întrebând-o pe Mariana Câmpeanu „Aşa darnici sunteţi?Nu, domnule prim-ministru, se ia inflaţia pe anul trecut, din cauza aceasta”, a explicat ministrul de resort. „Bine, dăm, că la pensii chiar trebuie”, a replicat premierul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri