VIDEO. A murit după manevre de resuscitare greșite

Data publicării:
mort_obor

Imagini incredibile, suprinse în Piaţa Obor, unul dintre cele mai aglomerate locuri din Bucureşti. Lumea s-a strâns în jurul unui bărbat care s-a prăbuşit din picioare. Martorii spun că abia la 10 minute de la apel, la faţa locului au ajuns doi angajaţi ai unei ambulanţe private.

În imagini se vede cum victima are nevoie urgentă de manevre de resuscitare, dar echipajul ambulanţei pare să nu prea ştie ce are de făcut. Mai trec minute bune până când pacientului i se acordă corect primul-ajutor. Omul moare. Iar ancheta scoate la iveală că firma de care aparţine ambulanţa privată nu are autorizaţie de funcţionare din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În imaginile surprinse de un trecător, victima zace pe jos, iar doi angajaţi ai ambulanţei private sunt lângă el. Unul îi ia tenisiunea, celălalt îl ţine de cap şi de braţ.

Jumătate de minut mai târziu, unul dintre cei doi angajaţi ai ambulanţei private începe să îi facă bărbatului masaj cardiac, dar manevra nu este executată corect.

George Carniciu , medic Ambulanţa Bucureşti-Ilfov: „Cu cât am un punct de apăsare mai mare, forţa se va disipa şi devin ineficient. Compresiile comprimă toracele, toracele comprimă cordul şi dă drumul la circulaţie”.

Al doilea angajat ţine corect palmele, dar nu respectă protocolul. În tot acest timp, oamenii de pe margine încearcă să dea indicaţii.

Pe filmare se vede cum bărbatul care face masajul cardiac se opreşte din când în când. Nici două minute mai târziu, cei doi abandonează manevrele de resuscitare.

La cinci minute de la începerea filmării apare şi echipajul SMURD. Specialiştii încearcă să-i repornească inima bărbatului cu electroşocuri, iar apoi reiau cu fermitate masajul cardiac. Declară decesul abia la câteva zeci de minute de la dispariţia semnelor vitale.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „Nu au avut defibrilator. Ei au funcţionat pe baza unui contract de prestări servicii pentru acordarea primului ajutor cu personal calificat, aşa scria. Iar primul ajutor într-un mod profesionist înseamnă ce a făcut echipajul de la pompieri. Asta trebuia să facă ambulanţa privată care era la faţa locului. Noi dosarul cu certitudine îl trimitem mai departe către parchet”.

Cei doi oameni care au acordat primul ajutor victimei sunt angajaţii unei ambulanţe private, cu care administraţia Pieţei Obor a semnat un contract pentru un eveniment de două zile, sâmbătă şi duminică. Nimeni nu s-a obosit, însă, să verifice dacă firma privată are toate actele în regulă. Îi lipseşte tocmai autorizaţia de funcţionare din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă!

Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2: Cei de la piaţă au căutat o ambulanţă pe internet, nu ştiu unde au căutat. Au găsit o firmă care spuneau că au ambulanţe. Nu cred că ar fi avut nici măcar capacitatea cei de la piaţă ca să-şi dea seama dacă aceia sunt autorizaţi sau nu, dacă le-ar fi cerut actele

Reporter: Atunci când aţi încheiat contractul acesta pe perioadă determinată aţi verificat dacă a mai avut probleme, dacă aveau autorizare?

Cosmina Ene, administraţia Pieţei Obor: Nu ştiu ce să vă spun acum. Asta trebuie să vorbesc la departament.

Reporter: Nu ştiţi dacă aveau? Asta este ideea, nu ştiţi dacă aveau acreditare sau nu?

Cosmina Ene: Bănuiesc că nu funcţiona dacă nu avea. Noi dacă nu avem autorizaţie de funcţionare nu putem funcţiona.

Culmea, pe site-ul firmei private, un film al Departamentului Pentru Situaţii de Urgenţă arată exact cum se face corect masajul cardiac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri