VIDEO Bătaia cu bâte de la Ruginoasa. Localnic: "Dacă nu ne bătem olecuţică, nu simţim noi că-i Revelionul"

Data publicării:
ruginoasa

Mobilizare de forţe în comuna Ruginoasa din judeţul Iaşi. Peste 100 de jandarmi şi poliţişti au intervenit pentru a opri orice încăierare între tinerii din deal şi cei din vale, aşa cum erau obişnuiţi localnicii, cu tradiţia. Dacă în anii trecuţi confruntările erau atât de brutale încât aceştia ajungeau la spital cu răni grave în urma bătăilor, acum au fost temperaţi de forţele de ordine.

Potrivit tradiţiei, tinerii mascaţi şi înarmaţi cu bâte se împart în două grupuri, flăcăii din deal şi cei din vale. Aceştia îşi dispută supremaţia în fiecare an prin bătăi brutale. Forţele de ordine s-au mobilizat pentru a tempera spiritele bătăuşilor.

Timp de o oră tinerii din vale au încercat să ajungă la duşmani pentru a-i înfrunta. Chiar dacă unul dintre tineri a ieşit din grup, poliţiştii şi jandarmii l-au readus lângă tovăraşii săi.

Bătăile dintre băieţii din deal şi cei din vale le-au lipsit localnicilor care au fost nemulţumiţi că forţele de ordine nu i-au lăsat să respecte tradiţia.

Localnic: Ne pare rău că nu le dă voie un pic să se întâlnească. Mai mult de 10 minute nu durează. Nu e tradiţie la noi dacă nu ne bătem oleacuţică, nu-i Anul Nou, nu simţim noi că-i Revelionul. Deci trebuie să ne atingem oleacă, să ne ciondănim.

Localnică: Dacă aşa e tradiţia. Civilii îi încurajează.

Localnic: Se pare că autorităţile nu-i mai lasă să se întâlnească. Poate e mai bine. Sunt mulţi nemulţumiţi, dar asta e.

160 de poliţişti şi jandarmi au fost trimişi în acest an la Ruginoasa.

Plutonier Alexandru Morminte, purtător de cuvânt Jandarmeria Bacău: Au venit, au colindat, s-au întors, au avut tendinţa să revină, dar în cele din urmă şi-au continuat drumul spre casă.

Şi primarul e de acord că această tradiţie sângeroasă nu trebuie să fie reluată.

Dănuţ Nechifor, primar Ruginoasa: Încercăm să intrăm într-o normalitate de fapt şi lucrurile să revină la nivelul anilor la care suntem noi.

În ultimii şapte ani, forţele de ordine au reuşit să împiedice confruntările violente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri