VIDEO. Cazinoul Constanța, deschis pentru o zi

Data actualizării: Data publicării:
cazinou

Cazinoul din Constanţa şi-a deschis porţile pentru vizitatori. Doar pentru o zi însă. Sute de oameni au mers să vadă cum arată în interior monumentul ce a fost cândva un simbol litoralului. Edilul promite că va începe lucrările de reabilitare anul viitor.

Şubrezit de timp şi de indiferenţa autorităţilor Cazinoul din Constanţa este un pericol pentru vizitatori. Tocmai de asta cei care i au trecut astăzi pragul au fost lăsaţi doar pe hol şi într-o sală de la parter.

„Starea lui actuală este deplorabilă,” spune un vizitator.

Cei care au revăzut clădirea privesc cu nostalgie la trecutul glorios al monumentului.

Jalnic. De acum 38 de ani o ştiu. Era o minune, o bogăţie a ţării,” adaugă alt vizitator.

De mai bine de un deceniu autorităţile nu au mai investit niciun leu în întreţinerea şi conservarea Cazinoului.

După un an în care a stat cu uşile ferecate, Cazinoul a fost redeschis tocmai pentru a i se discuta soarta. Autorităţile locale s-au întâlnit cu arhitecţi, academicieni şi istorici pentru a face un plan de reabilitare.

Multe lucruri de aici sunt contrafăcute şi oarecum falsificate faţă de ceea ce era cazinoul pe vremuri şi cred ca echipele care vor lucra în continuare vor trebui să fie foarte atente cum îl vor restaura,” explică Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti.

Edilii promit că vor începe reabilitarea monumentului, blocată până acum de contestaţii.

„Anul viitor vom avea un cazino în lucru,” precizează Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa.

Cazinoul va avea şi săli de conferinţe, de expoziţii şi o cafenea.

Cred că ar trebui să fie un cazino în continuare pentru că a fost concepută ca un cazino,” spune Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

Ultima restaurare a Cazinoului a fost făcută în 1986. Autoritățile cred că monumentul ar putea reveni la strălucirea de odinioară în 2019. Valoarea proiectului se ridică la aproape 10 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri