VIDEO. Ce spun românii care l-au văzut pe Papa Francisc

Data actualizării: Data publicării:
papa francisc credinciosi

Cu multă emoţie şi curiozitate. Aşa l-au aştepat românii pe Papa Francisc în Bucureşti. Au fost oameni peste tot, de-a lungul traseului Sfântului Părinte. S-au bucurat, le-au dat lacrimile, s-au mirat şi au admirat. Nici ploaia torenţială nu l-a oprit pe Suveranul Pontif să fie alături de oameni.
Şi-a continuat turul prin centrul Capitalei, unde a fost întâmpinat de zeci de mii de pelerini, entuziasmaţi să îl zărească măcar câteva secunde.  Au venit pregătiţi cu pelerine de ploaie şi umbrele şi l-au aplaudat cu bucurie pe Sfântul Părinte. Pentru această ocazie istorică merită orice - a fost concluzia oamenilor.

Zâmbind, Papa Francisc a plecat de la Aeroportul Otopeni la aproximativ o jumătate de oră după ce a păşit pe pământ românesc.

„Ora 12 fix, alaiul papal tocmai traversează Drumul Naţional 1. L-am văzut şi pe Papa Francisc în Loganul de culoare albastră”, relata Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24.

Mii de priviri au fost îndreptate spre Papa Francisc, în drumul său către Palatul Cotroceni. Copii, tineri, vârstnici au ieşit pe străzi emoţionaţi, curioşi, entuziasmaţi, nerăbdători să-l zărească pe suveranul pontif.

„Îl văd că a aterizat. Şi am văzut la televizor că are o cruce chiar foarte frumoasă”, îi spune reporterului o fetiță care se uită într-un telefon.

Încă de dimineaţă au început să se adune pelerini în piaţa George Enescu pentru a urmări slujba oficiată de Sfântul Părinte la Catedrala Sfântul Iosif şi pentru şansa de a-l vedea.

- Îl așteptăm pe Papa Francisc să îl vedem, spune un băiat în scaun cu rotile.

- S-a anunțat vreme rea.

- Pentru el se poate face orice.

- Ce aduce el bun de la Vatican?

- Pace, serenitate, iubire. În momentul ăsta e prea multă dușmănie, ură și noi ne rugăm pentru a fi mai liniștiti, mai iubitori.

Sute de oameni l-au aşteptat în Piața Enescu pe Papa Francisc. Au venit cu flori, l-au aplaudat în momentul în care a trecut pe aici, i-au zâmbit, au fost extrem de fericiţi că le-a făcut cu mâna. În doar câteva minute, au început să se risipească, probabil parte dintre ei se duc înapoi la serviciu, alţii merg acasă, însă cu siguranţă unii dintre ei pleacă de aici cu o fotografie şi cu o amintire deosebită – relata reporterul Anca Orheian.

Din papamobil, Suveranul Pontif a salutat mulţimea aproape tot timpul.

„Suntem din Republica Moldova şi avem emoţii. Participăm la aşa un eveniment!” își mărturisește emoția o femeie.

O emoţie care cred că e unică în viaţă. De când a apărut acest Papă m-au impresionat toate gesturile lui, toate faptele lui şi am zis merită un sacrificiu, să merg să văd, să-l văd, cred că voi intra cu această imagine...este de nedescris, în mormânt voi intra cu ea, nu cred că mai întâlnesc aşa ceva, mi-aş dori să dau mâna cu el, dar nu ştiu dacă este posibil aşa ceva”, spune un bărbat.

Câteva zeci de persoane au avut chiar posibilitatea să-l atingă. S-a întâmplat în curtea Palatului Cotroceni, acolo unde Papa Francisc a făcut o baie de mulţime.

Alina Manolache, jurnalist Digi24: „Acesta a fost publicul care a avut onoarea de a-l vedea pe Papă foarte aproape aici pe Platoul Marinescu. Şi o să încercăm să aflăm şi ce anume simt oamenii, ce au simţit în momentul în care Papa a trecut exact prin faţa lor”.

- Cum a fost să-l vezi pe Papa aşa de aproape?

- Mi-a plăcut foarte mult şi m-am bucurat, spune o fetiță.

- O emoţie de nedescris. Eu vin de la Oradea, dezvăluie un bărbat.

- Tocmai de la Oradea ca să-l vedeţi pe Papa Francisc?

- Da, să fiu alături, să mă bucur împreună cu toţi credincioşii catolici şi nu numai.

„Am avut un sentiment, din momentul în care l-am văzut pe ecran şi aici, şi într-un cuvânt aş spune aşa: simplitate” - descrie un bărbat ce a simțit.

Un băiețel este sigur de un lucru: „O să-mi rămână în memorie această zi”, spune puștiul.

Fiecare persoană a încercat să surpindă cele mai bune instantanee cu Papa Francisc.

„Sunt un mare admirator al Papei, îl urmăresc de când a devenit Papă şi e un model pentru noi ca creştini. Modelul lui de umilinţă, de simplitate pur şi simplu inspiră”, explică un bărbat.

Emoţii...avem. Eu am început să plâng când a venit. M-au apucat emoţiile”, mărturisesc mai multe doamne.

Ploaia nu a domolit entuziasmul pelerinilor. Nici Suveranul Pontif nu s-a lăsat încurcat de vremea rea. A făcut un tur în Papamobil, prin centrul Capitalei, pentru a-i binecuvânta şi a-i saluta pe oameni.

 

Cei care nu au mai avut loc în Catedrala Sfântul Iosif au putut urmări slujba pe ecranele din faţa Ateneului. Unii pelerini au ales să se şi împărtăşească.

Pelerinii au izbucnit în aplauze când Sfântul Părinte a ieşit din Catedrală.

„Un om foarte modest, foarte modest Papa. M-a impresionat plăcut”, spune un bărbat.

„Un moment extraordinar în viață. A doua șansă nu știu dacă o mai avem. Multumesc lui Dzeu că am avut șansa asta!” spune un alt credincios.

Vizita Sfântului Părinte în România continuă în acest weekend.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri