VIDEO. Cum au primit românii momentul Învierii Domnului

Data publicării:
alba iulia inviere

Cea mai luminată noapte pentru creştini a adus la miezul nopţii milioane de români în catedrale, biserici şi mănăstiri. Cu gândul la minunile pe care le aşteaptă în viaţa lor, oamenii s-au rugat şi au primit cu bucurie şi speranţă flacăra adusă de la mormântul Mântuitorului de la Ierusalim.

Curtea Catedralei Patriarhale a fost neîncăpătoare pentru miile de credincioşi nerăbdători să primească Lumina ce vesteşte una dintre marile minuni ale creştinătăţii.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe: Hristos a înviat! Hristos a înviat!

Lumina speranţei pentru credincioşi a curs şi de la Mănăstirea Cernica, de lângă Bucureşti, de unde Digi24 a transmis o editie specială de Paşte.

Lăcaşul aşezat printre ape şi păduri este unul dintre cele mai vechi din ţară. Prima dată apare în documentele anului 1608. Emoţionată, mulţimea a aşteptat în bezna nopţii flacăra-simbol pentru renaştere.

Părintele Vasile, preot la Mănăstirea Cernica: Credinţa nu poate fi smulsă din inimile oamenilor oricât de multe sminteli ar fi în lume.

Luigi Bambulea, teolog: Învierea din morți înseamnă eliberare, eliberarea de marea problemă a speciei noastre, care este moartea.

Flacăra adusă de la Ierusalim s-a răspândit azi-noapte prin toată ţara şi a luminat chipuri din cătune pierdute prin păduri sau creştini din oraşe mari. Cu toţii au aşteptat nerăbdători vestea învierii lui Hristos şi mulţi au înfruntat ploaia şi frigul ca să ducă acasă simbolul renaşterii.

Lumină în întuneric, în întreaga țară

Au fost momente emoţionante la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Peste 5000 de credincioşi au venit la miezul nopţii să ia Lumina şi retrăiască împreună minunea învierii Mântuitorului. Clopotele au bătut cu putere minute în şir.

- Plec de aici foarte încărcată, cu multă învățătură. Hristos a inviat! Să fiți sănătoși!

- Linişte, împăcare şi abia aşteptăm să ajungem acasă să ne vedem părinţii.

La Piteşti, deşi a plouat, iar tunetele şi fulgerele nu au contenit toată seara, aproape 3.000 de creştini au asistat la slujba de Înviere de la Catedrala "Sfântu Gheorghe". Adăpostiţi sub umbrele, oamenii s-au grăbit să ducă mai departe lumina şi vestea minunii.

Ploaia nu a fost obstacol în calea credinţei nici pentru credincioşii de la Braşov. Biserica din Schei, ridicată la sfârşitul anilor 1400 de localnici cu ajutorul domnitorului Neagoe Basarab, a fost unul dintre locurile care au luminat noaptea.

- Atâta putem să răbdăm şi noi faţă de ce a pătimit Iisus.

- Un sentiment de bucurie, de pace sufletească, de împăcare unul cu altul.

- Am venit pentru lumina sfântă de la Ierusalim aşa că facem tot efortul.

Peste o mie de credincioşi au îndurat frigul şi ploaia în noaptea de Înviere la Mânăstirea Lainici, din Defileul Jiului. După ce au luat lumină din flacăra aprinsă la mormântul Mântuitorului de la Ierusalim, creştinii au bucăţile de pâine îmbibate cu vin şi sfinţite. Tradiţia spune că reprezintă trupul şi sângele lui Hristos.

- Am luat lumină, am luat Paşti. Aşa e bine şi întru credinţă, să participă la tot ceea ce înseamnă Paşti, sufleteşte, dar şi trupeşte prin această pâinică.

La finalul Liturghiei, cei care au avut ouă roşii la ei le-au ciocnit chiar în curtea mănăstirii.

- Hristos a Înviat!

- Adevărat a Înviat!

La Arad, mulţi localnici au mers să ia lumină de la preoţii Catedralei Arhiepiscopale, pentru că acolo a asistat la slujbă şi un reprezentant al Familiei Regale Române: Principesa Maria.

Sute de credinciosi au venit să ia Lumina şi la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia. Slujba a fost oficiată acolo de IPS Irineu, împreună cu un sobor de preoţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri